MediaTek kondigt krachtige Dimensity 9300 soc aan met uniek ontwerp

MediaTek kondigt krachtige Dimensity 9300 soc aan met uniek ontwerp

Uncategorized

MediaTek heeft de lancering aangekondigd van zijn nieuwste system-on-a-chip (soc), de Dimensity 9300. Deze soc maakt gebruik van krachtige Arm-cores zonder lichte, zuinige kernen, maar desondanks beweert MediaTek dat de nieuwe chipset tot wel 33 procent energiezuiniger is dan zijn voorganger, de Dimensity 9200. Wat deze soc echt uniek maakt, is het feit dat het de eerste is die verschillende soorten kernen combineert, zonder gebruik te maken van de traditionele lichte, zuinige kernen.

De Dimensity 9300 maakt gebruik van twee soorten Arm Cortex-cores, namelijk X4-kernen en A720-kernen, waarbij er vier cores van elk type aanwezig zijn. Android Police meldt dat één X4-core hoger geklokt is dan de andere kernen. Dit ontwerp maakt de soc niet alleen snel, maar MediaTek claimt ook dat de zuinigere kernen niet nodig zijn omdat de A720-cores eenvoudige taken sneller kunnen afmaken dan de traditionele zuinige kernen. Hierdoor wordt er uiteindelijk minder energie verbruikt.

MediaTek beweert dat de Dimensity 9300 tot 33 procent zuiniger is dan de 9200 bij vergelijkbare prestaties. Bovendien heeft de soc 40 procent meer piekvermogen dan zijn voorganger. Ook de Immortalis G720-gpu is energiezuiniger, met een verbetering van maximaal 40 procent bij hetzelfde prestatieniveau en tot 46 procent betere prestaties bij hetzelfde energieverbruik. De Dimensity 9300 beschikt ook over een tweedegeneratie raytracingengine.

Daarnaast is de Dimensity 9300 uitgerust met een 790-apu voor AI-taken. MediaTek beweert dat deze apu de rekenkracht van de integer- en floating-point-operaties verdubbelt en het energieverbruik met 45 procent vermindert. Bovendien ondersteunt de apu het lokaal draaien van taalmodellen zoals Meta’s Llama 2, Baichuan 2 en Baidu AI, met een indrukwekkend aantal van maximaal 33 miljard parameters.

Het is nog niet bekend in welke telefoons de Dimensity 9300 zal worden gebruikt, maar MediaTek heeft laten weten dat ze later dit jaar op de markt zullen verschijnen. Deze nieuwe soc zal naar verwachting concurreren met Qualcomm’s Snapdragon 8 Gen 3-soc.

FAQ:

Q: Wat maakt de Dimensity 9300 soc uniek?
A: De Dimensity 9300 is de eerste soc die verschillende soorten kernen combineert zonder gebruik te maken van lichte, zuinige kernen.

Q: Hoe presteert de Dimensity 9300 in vergelijking met zijn voorganger, de Dimensity 9200?
A: MediaTek beweert dat de Dimensity 9300 tot 33 procent energiezuiniger is en 40 procent meer piekvermogen heeft dan de 9200.

Q: Welke verbeteringen zijn er op het gebied van grafische prestaties?
A: De Dimensity 9300 beschikt over de Immortalis G720-gpu, die MediaTek beweert tot 40 procent zuiniger en tot 46 procent krachtiger te zijn bij hetzelfde energiegebruik.

Q: Wat zijn de AI-mogelijkheden van de Dimensity 9300?
A: De soc is uitgerust met een 790-apu voor AI-taken, die de rekenkracht verdubbelt en het energieverbruik met 45 procent vermindert. Het ondersteunt ook het lokaal draaien van taalmodellen met maximaal 33 miljard parameters.

Q: Wanneer kunnen we de Dimensity 9300 in telefoons verwachten?
A: MediaTek heeft aangekondigd dat de soc later dit jaar beschikbaar zal zijn, maar de specifieke telefoonmodellen zijn nog niet bekendgemaakt.