Lancering van astronaut naar ISS door SpaceX, NASA vertraagd vanwege technisch probleem

Uncategorized

Er is een technisch probleem gevonden in het grondsysteem van de SpaceX Falcon 9-raket. Hierdoor moest de lancering van vier astronauten naar het International Space Station (ISS) op 1 maart 2023 door SpaceX en NASA worden uitgesteld. Met nog maar twee minuten te gaan, werd de lancering afgebroken. Dit komt omdat er een probleem was met de ontstekingsvloeistof die de raketmotoren ontsteekt tijdens het opstijgen.


De Crew Dragon-capsule, die bovenop de raket was gemonteerd, werd gebruikt om de astronauten veilig te evacueren die op deze missie zouden vliegen. Volgens NASA zou de SpaceX Crew-6-missie nu van start gaan op 2 maart 2023 om 00:34 uur EST, afgezien van eventuele technische problemen die de lancering op maandag zouden kunnen hebben tegengehouden. Bovendien kondigde NASA aan dat ze vanwege ongunstige weersvooruitzichten dinsdag zouden afzien van een lanceringsmogelijkheid.


Sinds 2020 was de geplande astronautenvlucht van SpaceX voor NASA zeven keer uitgesteld, de laatste was deze. De bemanning van Crew-6 bestaat uit twee NASA-astronauten, Stephen Bowen en Warren Hoburg, evenals Sultan Alneyadi uit de Verenigde Arabische Emiraten en de Russische kosmonaut Andrey Fedyaev. Stephen heeft drie spaceshuttle-missies voltooid. Warren is een eerste keer ruimtereiziger.

Sultan is de tweede astronaut uit de Verenigde Arabische Emiraten die in een baan om de aarde komt.
Het team zal de leiding van het ISS overnemen van de SpaceX Crew-5-astronauten die daar in oktober 2022 aankwamen, zodra ze aan boord zijn. Wetenschappelijke experimenten zullen worden uitgevoerd en het twintig jaar oude station zal worden onderhouden door de vier astronauten. Ze zullen dit maximaal zes maanden doen terwijl ze aan boord van het laboratorium in een baan om de aarde zijn.


De astronauten die zich momenteel aan boord van het International Space Station (ISS) bevonden, waren op het moment van deze lanceringsvertraging bezig met een ander transportprobleem. Een Russisch Sojoez-ruimtevaartuig, dat twee kosmonauten en een NASA-astronaut naar het ruimtestation had vervoerd, stuitte in december 2022 op een koelvloeistoflek. De lancering van een vervangend ruimtevaartuig werd uitgevoerd door het Russische ruimteagentschap Roscosmos op 23 februari 2023. Dit was nadat de terugkeer van de bemanning in de capsule als riskant werd beschouwd. Op zaterdag 25 februari 2023 vond het zijn weg naar het ISS.


In een blogpost sprak Bill Nelson, de beheerder van NASA, trots uit over de inzet van de teams om Crew-6 veilig te houden en merkte op dat bemande ruimtevluchten in wezen een risicovolle activiteit zijn. Hij voegde eraan toe dat ze zouden lanceren wanneer ze klaar zijn. Om de veiligheid van de bemanning en het succes van de missie te beschermen, werd de vertraging doorgevoerd.


Er is vertraging opgetreden bij de lancering van een SpaceX- en NASA-astronaut naar het internationale ruimtestation ISS als gevolg van een technische fout die aantoont dat de agentschappen veiligheid boven alles stellen. Als het technische probleem dat de lancering op 1 maart 2023 heeft vertraagd, kan worden opgelost, staat de lancering van de missie nu gepland op 2 maart 2023. Tijdens hun zes maanden durende verblijf in de ruimte wordt van de astronauten verwacht dat ze veel wetenschappelijke onderzoek en houd het ISS draaiende.