JAXA’s Maanlander SLIM landt succesvol op de maan, echter zonder zonne-energie

JAXA’s Maanlander SLIM landt succesvol op de maan, echter zonder zonne-energie

*EN Uncategorized

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft met succes de Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) op het maanoppervlak weten te laten landen. De maanlander is uitgerust met zonnepanelen, maar deze wekken vooralsnog geen elektriciteit op. Dit heeft ervoor gezorgd dat de prioriteit van JAXA in eerste instantie gericht was op het verzamelen van data, waarbij enkele functies van de maanlander werden uitgeschakeld om energie te besparen.

Volgens vertegenwoordigers van JAXA bestaat de mogelijkheid dat de zonnepanelen verkeerd zijn opgesteld, waardoor ze te weinig zonlicht opvangen. De ruimtevaartorganisatie hoopt dat na verloop van tijd meer zonlicht op de panelen zal vallen, zodat de maanlander weer volledig operationeel kan worden. Hitoshi Kuninaka, hoofd van het onderzoekscentrum van JAXA, legde tijdens een persconferentie uit dat het ongeveer dertig dagen duurt voordat de stand van de zon op de maan verandert.

De SLIM-maanlander werd op 20 januari om 00.20 uur lokale Japanse tijd succesvol op het maanoppervlak geland. Kort daarna werd er een communicatielijn tot stand gebracht tussen de maanlander en de aarde. De SLIM-maanlander is een relatief kleine lander van ongeveer 1,5×1,5×2 meter, uitgerust met camerasystemen en radartechnologie. Met deze missie wil JAXA de mogelijkheid van zeer nauwkeurige landingen op het maanoppervlak aantonen.

Hoewel de zonnepanelen momenteel nog geen elektriciteit opwekken, betekent dit niet het einde van de missie van de SLIM-maanlander. JAXA zal blijven monitoren en hoopt dat de zonnepanelen binnenkort in staat zullen zijn om voldoende energie te leveren. Deze missie markeert een belangrijke stap in het verder verkennen en begrijpen van de maan, en draagt bij aan de voortdurende inspanningen om de mogelijkheden van ruimtevaart te vergroten.

FAQ sectie:

V: Wat is de Smart Lander for Investigating Moon (SLIM)?
A: De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) is een maanlander ontwikkeld door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. De lander is uitgerust met zonnepanelen, camerasystemen en radartechnologie.

V: Wat is het doel van de SLIM-missie?
A: Het doel van de SLIM-missie is om de mogelijkheid van zeer nauwkeurige landingen op het maanoppervlak aan te tonen. Daarnaast verzamelt de maanlander ook data en informatie over de maan.

V: Waarom wekken de zonnepanelen nog geen elektriciteit op?
A: De zonnepanelen van de SLIM-maanlander wekken momenteel nog geen elektriciteit op, mogelijk doordat ze verkeerd zijn opgesteld en te weinig zonlicht opvangen.

V: Wat is de hoop van JAXA met betrekking tot de zonnepanelen?
A: JAXA hoopt dat na verloop van tijd meer zonlicht op de zonnepanelen zal vallen, waardoor de maanlander weer volledig operationeel kan worden en voldoende energie kan leveren.

V: Hoelang duurt het voordat de stand van de zon op de maan verandert?
A: Volgens Hitoshi Kuninaka, hoofd van het onderzoekscentrum van JAXA, duurt het ongeveer dertig dagen voordat de stand van de zon op de maan verandert.

V: Wat is de grootte van de SLIM-maanlander?
A: De SLIM-maanlander is relatief klein en heeft afmetingen van ongeveer 1,5×1,5×2 meter.

Definities:

– JAXA: De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) is verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van ruimtevaart in Japan.
– Zonnepanelen: Apparaten die zonlicht omzetten in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen.
– Maanlander: Een ruimtevaartuig dat is ontworpen om op het oppervlak van de maan te landen en wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren.

Gerelateerde links:
JAXA