Japanse Maanlander SLIM bereikt Maanoppervlak

Japanse Maanlander SLIM bereikt Maanoppervlak

*EN Uncategorized

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft bevestigd dat de maanlander SLIM succesvol is geland op het maanoppervlak, zij het enkele meters van het beoogde doel verwijderd en op zijn kant liggend.

JAXA had als doel gesteld SLIM binnen een straal van 100 meter van de landingsplek te laten landen, een opmerkelijke prestatie gezien de maanlanders van andere landen vaak een afwijking van enkele kilometers hebben. Met de landing van SLIM is dit doel bereikt.

Om de exacte locatie te bepalen, was SLIM zo geprogrammeerd dat het tijdens de vlucht zijn eigen camerabeelden van het maanoppervlak vergeleek met bestaande satellietfoto’s. Deze technologie kan van groot belang zijn om landers veilig te laten landen op ontoegankelijk terrein, zoals de heuvelachtige maanpolen.

Helaas ondervond de Japanse maanlander tegenslag nadat de zonnepanelen niet naar behoren werkten en moest de missie worden stopgezet kort na een succesvolle touchdown. Desondanks heeft JAXA een eerste foto van de maanlander gedeeld, waarop duidelijk te zien is dat deze op zijn kant ligt. Volgens JAXA is dit hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een motorstoring. De foto werd genomen door een maanrover ter grootte van een honkbal.

Vanwege de onstabiele positie van de maanlander kunnen de zonnepanelen momenteel geen elektriciteit opwekken. JAXA hoopt echter dat de panelen volgende week, wanneer ze mogelijk weer zonlicht kunnen opvangen, alsnog energie kunnen genereren.

Ondanks de uitdagingen blijft de succesvolle landing van SLIM op de Maan een belangrijke mijlpaal voor de Japanse ruimtevaart. Het feit dat de maanlander zo nauwkeurig is geland, opent deuren naar toekomstige missies naar lastig bereikbare gebieden op de Maan en versterkt de positie van JAXA als vooraanstaande speler op het gebied van ruimteverkenning.

FAQ:

Wat is SLIM?
SLIM is een maanlander ontwikkeld door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA.

Wat was het doel van de landing van SLIM?
Het doel was om SLIM binnen een straal van 100 meter van de landingsplek veilig te laten landen.

Is het doel bereikt?
Ja, ondanks dat de maanlander enkele meters van het beoogde doel en op zijn kant is geland, is het doel van JAXA bereikt.

Hoe kon SLIM de exacte locatie bepalen?
SLIM vergeleek tijdens de vlucht zijn eigen camerabeelden van het maanoppervlak met bestaande satellietfoto’s om de exacte locatie te bepalen.

Waarom is het belangrijk dat SLIM nauwkeurig kan landen op ontoegankelijk terrein?
Deze technologie kan van groot belang zijn om landers veilig te laten landen op ontoegankelijk terrein zoals de heuvelachtige maanpolen.

Waarom heeft de missie van SLIM moeten worden stopgezet?
De missie werd stopgezet nadat de zonnepanelen niet naar behoren werkten en de maanlander op zijn kant kwam te liggen, hoogstwaarschijnlijk door een motorstoring.

Kan SLIM momenteel elektriciteit opwekken?
Nee, vanwege de onstabiele positie kunnen de zonnepanelen momenteel geen elektriciteit opwekken. JAXA hoopt echter dat ze volgende week, wanneer ze mogelijk weer zonlicht kunnen opvangen, alsnog energie kunnen genereren.

Wat betekent deze succesvolle landing voor de Japanse ruimtevaart?
De succesvolle landing van SLIM op de Maan is een belangrijke mijlpaal voor de Japanse ruimtevaart. Het toont aan dat JAXA in staat is om nauwkeurig te landen en opent deuren naar toekomstige missies naar lastig bereikbare gebieden op de Maan.

Belangrijke termen en jargon:
– Maanlander: Een voertuig ontworpen om te landen op het maanoppervlak.
– JAXA: De Japanse ruimtevaartorganisatie, Japan Aerospace Exploration Agency.
– Satellietfoto’s: Beelden van de aarde of de maan die worden gemaakt door satellieten die in een baan om deze hemellichamen draaien.
– Zonnepanelen: Apparaten die zonlicht omzetten in elektrische energie.
– Maanrover: Een onbemand voertuig dat wordt gebruikt voor verkenning op het maanoppervlak.

Verwante links:
JAXA
JAXA SLIM project