Japanse Maanlander herstelt communicatie en verzamelt data

Japanse Maanlander herstelt communicatie en verzamelt data

*EN Uncategorized

Op 19 januari landde Japan voor het eerst met succes een onbemand ruimteschip op de maan. Hoewel de landing niet vlekkeloos verliep vanwege een probleem met de zonnepanelen van de maanlander, is er goed nieuws. De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft namelijk de communicatie met de maanlander kunnen herstellen. Nu kan de lander waarschijnlijk weer stroom opwekken met behulp van zijn zonnepanelen, die nu meer zonlicht kunnen opvangen.

Het is gebleken dat de maanlander onvoldoende zonlicht kon opvangen vanwege de manier waarop hij op zijn zijde terechtkwam. De zonnepanelen waren gericht op het westen, maar naarmate de zonsondergang op de landingssite nadert, komt het zonlicht geleidelijk vanuit een andere richting. Dit heeft ertoe geleid dat de maanlander weer operationeel is.

Na het herstel van de communicatie is de maanlander meteen begonnen met het verzamelen van data. Met behulp van zijn multispectrale camera heeft hij de samenstelling van gesteenten in de buurt van de landingssite onderzocht. Dit onderzoek draagt bij aan een beter begrip van het ontstaan van de maan.

Op basis van de eerste foto’s na de landing, heeft het Japanse team een gesteente met de naam “Toy poodle” als interessant beoordeeld. De komende jaren staan er nog veel meer onbemande en mogelijk zelfs bemande vluchten naar de maan gepland, evenals de exploratie van een mogelijke maanbasis. De nauwkeurigheid van de Japanse maanmissie is daarom van groot belang.

Hoewel het niet duidelijk is hoelang de Japanse maanlander operationeel zal blijven, is het een belangrijke mijlpaal voor Japan. Het land is namelijk pas het vijfde land dat erin slaagt om een onbemand ruimteschip op de maan te laten landen, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, China en India.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat was het doel van de Japanse maanmissie?
Het doel van de Japanse maanmissie was om met succes een onbemand ruimteschip op de maan te laten landen en gegevens te verzamelen over de samenstelling van gesteenten in de buurt van de landingssite.

2. Wat was er misgegaan tijdens de landing van de maanlander?
Tijdens de landing van de maanlander waren er problemen met de zonnepanelen, waardoor de maanlander niet voldoende zonlicht kon opvangen.

3. Hoe kon de communicatie met de maanlander worden hersteld?
De communicatie met de maanlander kon worden hersteld nadat de zonnepanelen werden aangepast en meer zonlicht konden opvangen.

4. Wat heeft de maanlander gedaan na het herstel van de communicatie?
Na het herstel van de communicatie heeft de maanlander gegevens verzameld met behulp van zijn multispectrale camera. Hiermee werd de samenstelling van gesteenten in de buurt van de landingssite onderzocht.

5. Welk gesteente is interessant bevonden door het Japanse team?
Op basis van de eerste foto’s na de landing heeft het Japanse team een gesteente met de naam “Toy poodle” als interessant beoordeeld.

Definities

1. Maanlander: Een ruimtevaartuig dat is ontworpen om op de maan te landen en daar wetenschappelijk onderzoek te verrichten of astronauten te vervoeren.

2. Zonnepanelen: Apparaten die zonlicht omzetten in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen.

3. Multispectrale camera: Een camera die beelden kan vastleggen in verschillende delen van het elektromagnetische spectrum, waardoor verschillende eigenschappen van objecten kunnen worden gedetecteerd.

Verwante links

1. JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency
2. NASA – National Aeronautics and Space Administration
3. ISRO – Indian Space Research Organisation