James Webb Space Telescope detecteert enorme afgelegen sterrenstelsels die het huidige begrip van het universum tarten

Uncategorized

Verafgelegen sterrenstelsels die massief en volwassen zijn en onze kennis van het universum lijken te tarten, zijn ontdekt door de James Webb Space Telescope (JWST of Webb). De sterrenstelsels zijn gevonden op diepveldfoto’s die Webb tijdens zijn eerste observatiecampagne heeft gemaakt. Ze zijn bijna net zo groot als de Melkweg en zitten vol met volwassen rode sterren. Slechts 500-700 miljoen jaar na de oerknal konden astronomen vaststellen dat ze keken naar wat leek op kleine karmozijnrode stippen voor de krachtige telescoop.


Het bestaan van vroege sterrenstelsels is niet verrassend. Degenen die op de Webb-foto’s werden onthuld, leken ongelooflijk enorm. Bovendien bleken hun sterren veel te oud te zijn. Objecten zijn recentelijk ontstaan uit de oersoep van de kosmos. Ook zijn ze nu hun vroege sterren aan het construeren en zijn er structuren gevonden in Hubble en andere vroege universumstudies. Deze objecten zijn vaak kleine, blauwe, pasgeboren sterrenstelsels. De nieuwste ontdekkingen komen niet overeen met eerdere waarnemingen van Webb’s minder robuuste voorganger, de Hubble-ruimtetelescoop. Bovendien staan ze haaks op geaccepteerde theorieën over hoe de kosmos verscheen en veranderde in de kinderschoenen.


Aangenomen wordt dat de zwaarste sterrenstelsels van het monster twee tot vier keer minder zwaar zijn dan onze eigen Melkweg. Astronomen stonden versteld van de ontdekking van kandidaten voor sterrenstelsels die drie keer zo zwaar waren als ons sterrenstelsel. De leeftijd van het universum was slechts drie procent van de huidige leeftijd toen dit gebeurde.


Astronomen moeten eerst bevestigen dat de vreemde rode vlekken die ze waarnemen niet iets anders zijn voordat ze kosmologische theorieën herzien om te begrijpen hoe deze sterrenstelsels zo snel na de Bing Bang zijn ontstaan. Sterren in het vroege heelal zouden op onontgonnen manieren licht kunnen hebben gegenereerd. Dit komt door het ontbreken van zware componenten, en mogelijk houden we daar geen rekening mee in onze modellen.


De meeste andere theorieën bevatten ook nieuwe concepten. Het is echter mogelijk dat het vroege heelal helemaal niet van toepassing is op onze kennis van hoe sterren zich lokaal ontwikkelen. Deze bevindingen zouden fascinerend zijn om meer te weten te komen over en onze opvattingen over hoe sterren in het vroege universum ontstonden uit te dagen.


Webb’s Near Infrared Camera (NIRCam) heeft de foto’s gemaakt die deze fascinerende sterrenstelsels onthulden. Dit was een onderdeel van het Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) programma. Binnenkort zullen astronomen de spiegel van Webb opnieuw op deze sterrenstelsels richten om lichtspectra van die verre plekken te verzamelen. Spectra ontleden het waargenomen licht in zijn samenstellende golflengten en onthullen de chemische en fysische kenmerken van de bron.


Het Webb-team onthulde iets meer dan zes maanden geleden de eerste gegevens van het enorme observatorium. Momenteel worden wetenschappers gedwongen hun vroege hypothesen over het universum opnieuw te evalueren. Op woensdag (22 februari) publiceerde het tijdschrift Nature het onderzoek. De vondst van deze massieve verre sterrenstelsels kan vraagtekens zetten bij enkele lang gekoesterde opvattingen over het ontstaan van sterrenstelsels. Bovendien helpt het ons te begrijpen hoe het universum zich in zijn beginjaren ontwikkelde. Deze baanbrekende ontdekking heeft de kracht om onze perceptie van het universum volledig te veranderen. Er komt een nieuwe fase van astronomische verkenning.