Israël gaat in 2026 een ruimtetelescoop lanceren om sterbotsingen te bestuderen

Uncategorized

De Ultraviolet Transient Astronomy Satellite (ULTRASAT), de eerste ruimtetelescoop van Israël, wordt in 2026 gelanceerd. Het zal het universum doorzoeken op verschijnselen zoals exploderende of botsende sterren. Het Israëlische Ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werken samen aan het project. Het ministerie houdt toezicht op de Israel Space Agency (ISA). De missie is een belangrijke onderneming van de ISA en het Weizmann Institute of Science. Verwacht wordt dat het de manier waarop wetenschappers voorbijgaande gebeurtenissen in het universum kunnen zien en interpreteren, fundamenteel zal veranderen.


In vergelijking met op aarde gebaseerde observatoria, wordt verwacht dat ULTRASAT een 100-voudige toename biedt van het extragalactische volume dat beschikbaar is voor onderzoekers voor de detectie van voorbijgaande bronnen. Met zijn grote gezichtsveld zal het gemakkelijker zijn om astronomische gebeurtenissen te bestuderen. Dergelijke gebeurtenissen zijn onder meer veranderlijke en flare-sterren, supernova’s, actieve sterrenstelsels, de oorsprong van zwaartekrachtgolven en de aanwas van sterren door enorme zwarte gaten. De telescoop zal ultraviolet licht kunnen meten dat vanaf het aardoppervlak onmeetbaar is. Bovendien zal de telescoop ook onmiddellijke waarschuwingen uitzenden voor astrofysische voorbijgaande verschijnselen.


Weizmann Institute of Science astrofysicus prof. Eli Waxman heeft de leiding over het ULTRASAT-project. Dit “doorbraakproject plaatst Israël in de voorhoede van wereldwijd onderzoek”, zei hij. Een NASA-lanceerraket zal worden gebruikt om deze telescoop de ruimte in te sturen. Deze telescoop zal ongeveer $ 90 miljoen kosten om te bouwen.


De ruimtevaartdivisie van Israel Aerospace Industries zal de satelliet bouwen. Bovendien zal het het project na de lancering beheren. Elbit Systems Electro-Optics bouwt de telescoop zelf. Na de lancering zal ULTRASAT in een geostationaire baan worden gebracht. Dit is in de pas met de rotatie van de aarde. Het houdt het ook duizenden kilometers boven een vaste locatie op het aardoppervlak.


Met behulp van ULTRASAT proberen onderzoekers meer kennis te krijgen over de herkomst van zware materialen. Ook proberen ze de effecten van enorme zwarte gaten op hun omgeving te begrijpen. Naast fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is het de bedoeling dat de telescoop aantoont dat goedkope satellieten haalbaar zijn. Dit zal “de weg vrijmaken voor de toekomstige ruimtevaartambities van Israël.”
Nadat de telescoop is ingezet vanuit het Kennedy Space Center, blijft NASA een partner in het project. De directeur van de Astrophysics Division op het NASA-hoofdkwartier, Dr. Mark Clampin, verklaarde dat ze verheugd zijn zich aan te sluiten bij deze alliantie van een wereldwijde onderneming die zal helpen bij een beter begrip van de geheimen van het hete, voorbijgaande universum.


Het ULTRASAT-project is het bewijs van de wetenschappelijke en technologische vooruitgang die is geboekt op het gebied van ruimteverkenning en -studie. Projecten zoals ULTRASAT zullen essentieel zijn voor het verkrijgen van nieuwe kennis en begrip naarmate we meer leren over de wereld en haar geheimen. De deelname van Israël aan dit initiatief toont zowel zijn toewijding aan het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek als zijn capaciteit voor verkenning van de ruimte.