Is kunstmatige intelligentie in staat om beter te presteren dan mensen bij het mixen van geluid?

Uncategorized

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het mixen van geluid. In een recente aflevering van “Film Science” van Syrp Lab werd de technologie van kunstmatige intelligentie (AI) getest. Het doel was om te zien of het geluid kon produceren dat beter klonk dan menselijke geluidsmixers. Hoewel de resultaten bemoedigend waren, heeft AI nog steeds bepaalde beperkingen.


Het kennen van de basis van geluid is cruciaal om de mogelijkheden van AI bij het mixen van geluid te begrijpen. Amplitude en frequentie zijn de maateenheden voor geluid. Geluidsmixing is het proces van het wijzigen van deze waarden om de geluidskwaliteit van een audio-opname te verbeteren. De amplitude van een geluid is de intensiteit en de frequentie is het aantal keren dat het zich in een seconde herhaalt. Een geluidsmixer kan deze factoren veranderen om audio te produceren die beter klinkt. Dit wordt gedaan door methoden zoals egalisatie (EQ) en compressie te gebruiken.


Tools voor AI-geluidsmixing, zoals die in DaVinci Resolve 18.1, kunnen deze procedures gedeeltelijk automatiseren. In de Syrp Lab-test werden AI-tools vergeleken met menselijke geluidsmixers om te ontdekken wie audio kon produceren die beter klonk. De bevindingen toonden de buitengewone kwaliteit van AI-systemen aan, met name systemen die onderscheid kunnen maken tussen spraak en achtergrondgeluid. Wel wezen de juryleden erop dat kunstmatige intelligentie het subjectieve aspect van geluidskwaliteit nog niet aankan.


Ondanks het potentieel van AI bij het mixen van geluid, blijven doorgewinterde geluidstechnici en mixers zoals Alex Knickerbocker ervan overtuigd dat handmatige mixtechnieken een rol spelen in de industrie. Knickerbocker beweert dat het verbeteren van slordige audio-opnamen die het moeilijk maken om spraak te verstaan, nu de sterkste use-case van AI is voor het mixen van audio. Degenen die niet veel weten over audioherstel, kunnen profiteren van AI-tools. Ze kunnen iets bruikbaars maken van iets dat ooit absoluut afval was.


Geluidsmenging kan worden geoptimaliseerd met behulp van AI, wat kan leiden tot tijdsbesparing en een verminderde behoefte aan menselijke hulpbronnen. Om de beste resultaten te krijgen, hebben AI-technologieën nog steeds menselijk toezicht en leiding nodig, en dat moet worden opgemerkt. AI kan de creativiteit en artistieke interpretatie die menselijke geluidsmixers aan hun werk toevoegen niet vervangen. AI-technologie kan gegevens sneller verwerken. Het kan echter niet de doordachte keuzes vervangen die menselijke geluidsmixers maken bij het ontwerpen van een soundscape.


AI-technologieën voor het mixen van geluid, zoals die in DaVinci Resolve 18.1 worden aangetroffen, hebben het potentieel om audio te produceren die beter klinkt. De mogelijkheden van AI zijn nog steeds beperkt, vooral als het gaat om puur subjectieve factoren zoals geluidskwaliteit. Alex Knickerbocker, een professionele geluidstechnicus en mixer, is van mening dat handmixtechnieken nog steeds vereist zijn. Ze zijn nuttig bij het produceren van een soundscape die zowel technisch verantwoord als artistiek boeiend is. AI kan helpen om ondermaatse audio-opnamen beter te laten klinken. Het kan echter niet de plaats innemen van de creativiteit en delicatesse die menselijke geluidsmixers bijdragen aan hun werk.