Apple brengt iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma uit

Apple brengt iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma uit

Uncategorized

Op 18 september zal Apple iOS 17 en iPadOS 17 lanceren. Dit werd bevestigd tijdens de Wonderlust-keynote op dinsdagavond. Beide software-updates zullen gratis beschikbaar zijn. De release van macOS Sonoma staat gepland voor 26 september.

iOS 17 en iPadOS 17 zullen vanaf maandag 18 september beschikbaar zijn voor het publiek. Deze besturingssystemen werden in juni aangekondigd tijdens WWDC 2023. iOS 17 zal beschikbaar zijn voor de iPhone XR en XS en nieuwere modellen. iPadOS 17 zal beschikbaar zijn voor iPads vanaf de derde generatie iPad Air, zesde generatie iPad, vijfde generatie iPad Mini en de iPad Pro uit 2017.

Beide besturingssystemen brengen verschillende nieuwe functies met zich mee. iOS 17 introduceert bijvoorbeeld een nieuwe stand-bymodus wanneer het apparaat horizontaal op een standaard is bevestigd, een nieuwe Journal-app en live transcripties van voicemails in het Engels. Daarnaast krijgt iPadOS 17 het vernieuwde lockscreen dat vorig jaar werd geïntroduceerd met iOS 16. Ook zal de Gezondheids-app beschikbaar zijn voor iPads en kunnen gebruikers binnenkort pdf-documenten bewerken met de Apple Pencil.

Ongeveer een week later, op dinsdag 26 september, zal macOS 14, ook wel bekend als macOS Sonoma, worden uitgebracht. Om macOS 14 te installeren, hebben gebruikers minstens een MacBook of Mac Mini uit 2018 nodig. Het nieuwe besturingssysteem werkt ook op iMacs vanaf 2019, iMac Pro’s vanaf 2017, Mac Pro’s vanaf 2019 en Mac Studio’s vanaf 2022. Oudere modellen zullen geen ondersteuning krijgen voor dit nieuwe besturingssysteem.

Sonoma zal onder andere widgets op het bureaublad bevatten. Daarnaast introduceert het nieuwe besturingssysteem een gamemodus die zorgt voor hogere framerates en verbeteringen voor videobellen. macOS Sonoma werd al in juni aangekondigd tijdens WWDC en was al beschikbaar als bètaversie.