Intieme foto van de maan gemaakt door een Japans ruimtevaartuig vóór een historische landingspoging

Uncategorized

Het Japanse ruimtevaartbedrijf ispace heeft een boeiend beeld gepubliceerd van de maan, vastgelegd door zijn Hakuto-R maanlander. Dit gebeurde toen het zich voorbereidde om geschiedenis te schrijven door als eerste particuliere onderneming veilig op het maanoppervlak te landen. De foto is gemaakt vlak nadat de lander vorige week in een baan om de maan was gekomen. Het biedt wel een close-up van het bekraterde oppervlak van de maan dat schijnt in de duisternis van de ruimte.


Een SpaceX Falcon 9-raket met particuliere en openbare ladingen werd op 11 december 2021 gelanceerd met de Hakuto-R-missie. Op 21 maart voerde de lander effectief een manoeuvre uit om in een baan om de maan te komen. Dit kwam na een ruimtereis van drie maanden en kwam in een stabiele baan rond de maan. De lander heeft problemen gehad vanwege de vijandige omgeving die zijn baan om de maan heeft gecreëerd. Van tijd tot tijd passeert het ruimtevaartuig de schaduw van de maan. Tijdens dit voorval wordt waargenomen dat er een zonsverduistering plaatsvindt. De temperatuur van de uitrusting van de lander daalt omdat deze wordt afgeschermd van de opwarmende stralen van de zon.


Met de lancering van de Hakuto-R M1 start ispace zijn maanverkenningsprogramma. Het programma streeft naar een goedkope vervoersdienst naar de maan voor publieke en private partners. De lander zal dienen als een mobiel verkenningsinstrument en een stationaire sonde voor de maan. De landingspoging wordt verwacht voor eind april, maar de precieze datum is nog niet vastgesteld.


De Israëlische Beresheet-maanlander probeerde hetzelfde in 2019, maar stortte neer op het oppervlak van de maan. Als de Hakuto-R-lander slaagt, wordt het geschiedenis als de eerste privémissie die op de maan landt. De Hakuto-R lander is op de goede weg om een grote invloed te hebben op de verkenning van de ruimte, ondanks de obstakels die nog overwonnen moeten worden.


De missie vertegenwoordigt een cruciaal keerpunt voor de Japanse ruimtevaartindustrie. Als de lander succesvol is, probeert hij Japan naast andere grootmachten in de voorhoede van de verkenning van de ruimte te plaatsen. Het zal een grote prestatie zijn voor Japan en de hele particuliere ruimtevaartindustrie. Het zal duiden op een verschuiving naar verdere commercialisering van de ruimte.


Toekomstige verkenningsmissies naar de maan zullen nu gemakkelijker te lanceren zijn dankzij de Hakuto-R-missie. De overvloed aan zeldzame mineralen en andere belangrijke bronnen van de maan geeft een kans voor wetenschappelijke ontwikkelingen en ontdekkingen. Het meest opvallende is op het gebied van de exploitatie van hulpbronnen in de ruimte.


De wereld anticipeert op de aanstaande landingspoging, die de opwinding van ruimteliefhebbers over de hele wereld heeft gevangen. Het close-upbeeld van de maan, vastgelegd door het Japanse ruimtevaartuig, biedt een prikkelend voorproefje van wat komen gaat. Bovendien dient het als een monument voor de pioniersgeest van de menselijke verkenning en onze onverzadigbare nieuwsgierigheid naar de mysteries van het universum.