Amerikaanse Aurora-supercomputer bereikt Top 500, maar kan Frontier niet evenaren

Amerikaanse Aurora-supercomputer bereikt Top 500, maar kan Frontier niet evenaren

Uncategorized

De nieuwe Amerikaanse Aurora-supercomputer heeft zijn intrede gemaakt in de Top 500-lijst, waarin de snelste high-performance computing (HPC)-systemen ter wereld worden gerangschikt. Tot veler teleurstelling staat Aurora echter op de tweede plaats, achter de eveneens Amerikaanse Frontier-supercomputer.

De lancering van Aurora liep aanzienlijke vertraging op en het systeem is nog steeds niet volledig operationeel. Momenteel is slechts de helft van de machine online. Hoewel de totale rekenkracht van Aurora indrukwekkend is en goed is voor een tweede plaats in de lijst, blijft de beloofde exascale-capaciteit nog uit. Aurora behaalt momenteel 585,34 petaflops, terwijl Frontier maar liefst 1,194 exaflops bereikt.

Wat opvalt is het verschil in hardware tussen beide systemen. Frontier maakt gebruik van AMD Epyc-CPU’s in combinatie met AMD’s Instinct MI250X-accelerators. Aurora daarentegen is gebouwd met behulp van Intel Xeon Max-processors en Intel Data Center GPU Max-accelerators, wat blijkbaar uitdagingen met zich meebrengt.

Hoewel Aurora momenteel achterblijft, zijn de ambities voor deze supercomputer nog steeds hoog. Het streven is om in 2024 de krachtigste supercomputer ter wereld te worden met een verwachte prestatie van twee exaflops. Ondertussen wordt AMD’s hardware gebruikt voor de bouw van El Capitan, een toekomstig HPC-systeem dat naar verwachting nog krachtiger zal zijn.

De HPC-race blijft voortgaan en hoewel Frontier momenteel de leiding heeft, kunnen we zeker nog interessante ontwikkelingen verwachten. Het is een kwestie van geduld voordat Aurora zijn volledige potentieel kan waarmaken en de concurrentie mogelijk kan overtreffen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

1. Wat is de Top 500-lijst?

De Top 500-lijst is een halfjaarlijkse publicatie waarin de snelste high-performance computing-systemen ter wereld worden gerangschikt op basis van hun rekenkracht.

2. Wat zijn exascale-prestaties?

Exascale-prestaties verwijzen naar het vermogen van een supercomputer om één quintillion (een 1 met 18 nullen) berekeningen per seconde uit te voeren.

3. Welke hardware wordt gebruikt in de Aurora-supercomputer?

De Aurora-supercomputer maakt gebruik van Intel Xeon Max-processors en Intel Data Center GPU Max-accelerators.

4. Welke hardware wordt gebruikt in de Frontier-supercomputer?

AMD Epyc-CPU’s in combinatie met AMD’s Instinct MI250X-accelerators worden gebruikt in de Frontier-supercomputer.

5. Wanneer wordt verwacht dat Aurora zijn volledige potentieel bereikt?

Naar verwachting zal Aurora in 2024 zijn volledige kracht bereiken en de potentieel krachtigste supercomputer ter wereld worden met een prestatie van twee exaflops.