De volgende generatie Thunderbolt-kabels, Thunderbolt 5, komt eraan volgend jaar

De volgende generatie Thunderbolt-kabels, Thunderbolt 5, komt eraan volgend jaar

Uncategorized

Thunderbolt 5 is de opvolger van USB4 versie 2 en kan gegevens verzenden met een snelheid van 120 Gbps en tegelijkertijd 40 Gbps aan gegevens ontvangen. Deze modus, genaamd Intel Bandwith Boost, wordt automatisch ingeschakeld bij het aansluiten van bijvoorbeeld een scherm met een zeer hoge resolutie. Standaard biedt Thunderbolt 5, net als zijn voorganger, een gelijktijdige snelheid van 80 Gbps voor zowel inkomende als uitgaande gegevens.

Met deze boostmodus kun je via Thunderbolt 5 twee 6K-schermen (of drie 4K-schermen) aansluiten, terwijl de limiet met Thunderbolt 4 op twee 4K-schermen ligt. De nieuwe standaard van Intel verhoogt ook de maximale laadcapaciteit van 140 watt naar 240 watt.

Intel benadrukt dat vrijwel alle specificaties verplicht zijn voor fabrikanten om Thunderbolt 5 te ondersteunen. Dit is bedoeld om verwarring te voorkomen over welke poorten en kabels wel of niet compatibel zijn.

Intel ziet veel potentieel in externe AI-accelerators via Thunderbolt 5, met name voor videobewerking, audio-effecten en lokale AI-inferencing. Intel hoopt ook dat externe GPU’s (eGPU’s) eindelijk zullen profiteren van de nieuwe standaard.

Wat betreft de kabels zal Intel alle huidige Thunderbolt 4-kabels testen om te zien of ze compatibel zijn met Thunderbolt 5. Als dit het geval is, ontvangen ze een nieuw label dat door fabrikanten kan worden gebruikt. Passieve kabels kunnen tot twee meter lang zijn. Als je een grotere afstand wilt overbruggen, moet je nog even geduld hebben. De actieve kabels vereisen een wijziging in de USB redriver, iets wat nog niet is voltooid. Intel heeft daar geen specifieke deadline voor vastgesteld.