Indigenous village in Brazil gains internet access through Starlink

Indigenous village in Brazil gains internet access through Starlink

Uncategorized

Het inheemse dorp Nova Esperança, gelegen in het Braziliaanse Amazonegebied, heeft onlangs toegang gekregen tot internet via Starlink, een satellietconstellatie in handen van miljardair Elon Musk. De Matsés bevolking, die in afgelegen gebieden van de Javarí-vallei woont, kon via steun van de lokale overheid verbinding maken met TikTok en genieten van gratis internettoegang. De installatie van de antenne en zonnepaneel duurde minder dan 30 minuten, en nu kunnen de 200 inwoners van Nova Esperança verbonden blijven met het internet, een voorrecht in deze geïsoleerde regio in het noordwesten van Brazilië.

De connectiviteit heeft nieuwe mogelijkheden geopend voor de Matsés bevolking. Cesar Mayuruna, de enige inheemse raadslid in de nabijgelegen gemeente Atalaia do Norte, gaf aan dat ze nu dromen van het opleiden van civiel ingenieurs, geologen, architecten, advocaten en verpleegkundigen. Echter, de toegang tot het internet roept ook zorgen op bij hen die ernaar streven de voorouderlijke tradities te behouden en inheemse landen te beschermen tegen illegale exploitatie.

De Matsés bevolking behoort tot de zeven contactgroepen in de Javarí-vallei, die het op één na grootste inheemse reservaat van Brazilië is en ten minste 19 inheemse groepen herbergt die nog steeds in vrijwillige isolatie leven. Ondanks dat ze in de jaren zeventig in contact zijn gekomen met moderniteit, blijven de Matsés hun culturele praktijken behouden en omarmen ze bepaalde aspecten van westerse invloed. De internetverbinding stelt de Matsés in staat om te communiceren zonder dagenlange reizen per kano.

Naast persoonlijke communicatie zal de internetverbinding ook onderwijs- en gezondheidsdiensten voor de Matsés bevolking vergemakkelijken. Het zal het werk van SESAI, de inheemse gezondheidsorganisatie die bijna alle gemeenschappen in de Javarí-regio bedient, verbeteren. De betrouwbare internetverbinding van Starlink zal vooral nuttig zijn in noodsituaties, zoals slangenbeten, waar communicatie een zaak van leven of dood kan zijn.

Er blijven echter zorgen bestaan over de mogelijke invloed van internet op traditionele activiteiten en culturele behoud. De ouderen hebben bepaalde regels en beperkingen voor internetgebruik ingevoerd, waaronder een verbod op internetgebruik ’s nachts, behalve voor essentiële diensten. Ze behouden ook het recht om het signaal uit te schakelen tijdens de jacht, visserij en stamceremonies om ervoor te zorgen dat de jeugd niet de interesse verliest in traditionele activiteiten.

Hoewel de internetconnectiviteit tal van voordelen met zich meebrengt, blijft het onderhoud van het netwerk een uitdaging, omdat de enige energiebron afkomstig is van generatoren en zonnepanelen. Desalniettemin is de lokale overheid van plan om tegen het einde van het jaar alle 62 dorpen in de Javarí-regio, waar bijna 6.000 mensen wonen, van internettoegang te voorzien. Sommige Matsés bevolking vraagt zich echter af wat de belangen van Elon Musk zijn in de Amazone, omdat ze hebben geleerd dat “niets gratis is” bij het omgaan met buitenstaanders.