Human Research en Cargo Craft Operations sluiten een productieve bemanningsweek af

Uncategorized

Tijdens een productieve week werden op het International Space Station (ISS) verschillende menselijke onderzoeksprojecten en vrachtschipactiviteiten uitgevoerd. Een daarvan was het succesvol loskoppelen van het onbemande Roscosmos Progress 82 vrachtruimtevaartuig van de Poisk-module van het ISS.


Dit vond plaats op 17 februari en was een van de hoogtepunten van de week. Sergey Prokopyev en Dmitri Petelin, twee kosmonauten, stuurden orders om de Progress te laten draaien. Dit was om meer visuele onderzoeken mogelijk te maken en de algemene regio waar op 11 februari een koelvloeistoflek werd vastgesteld, te documenteren. Na vier maanden in het ruimtestation te hebben doorgebracht, werd het ruimtevaartuig door vluchtleiders van Roscosmos boven de Stille Oceaan uit zijn baan gehaald.


De bemanningsleden zetten hun studie over ruimteaanpassing voort terwijl ze allerlei onderhoudswerkzaamheden aan boord van het ISS uitvoerden. Ze namen ook deel aan verschillende menselijke onderzoeksprojecten, gaven planten water en verplaatsten koopwaar. Hoe de oog-handcoördinatie van een astronaut reageert op auditieve en visuele prikkels, was het onderwerp van een van de onderzoeken bij mensen.


Josh Cassada, een boordwerktuigkundige van NASA, en Koichi Wakata, een boordwerktuigkundige van de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), waren betrokken bij het beoordelen van hun bereik en grijpvermogen. Dit was door afwisselend zichzelf vast te binden in een gespecialiseerde stoel, virtual reality-headsets aan te trekken en computertaken uit te voeren. Artsen kunnen mogelijk evenwichtsafwijkingen op aarde behandelen met behulp van de bevindingen van dit onderzoek. Ze zullen diepgaand begrijpen hoe de hersenen zich aanpassen aan microzwaartekracht.


De focus van NASA-astronauten Frank Rubio en Nicole Mann lag op lichaamsbeweging en laboratoriumonderhoud. Mann begon haar dag met taken in verband met de orbitale leidingen in de Tranquility-module. Later gaf Mann tomatenplanten water die zich in de Veggie Space Botanie-faciliteit bevinden. Mann heeft ook de laadruimte georganiseerd die zich in de Harmony-module bevindt. Rubio, aan de andere kant, maakte de koepel schoon, die dienst doet als het “venster op de wereld” van het ruimtestation. Later onderzocht Mann een draagbaar ademhalingsapparaat om de aërobe capaciteit van een astronaut te meten terwijl hij op de machine trapte.


Gedurende de week werden er tests uitgevoerd op het onderdrukpak voor het onderlichaam. Dit werd gedaan door kosmonauten Prokopyev en boordwerktuigkundige Anna Kikin. Het doel was om te bepalen of het de effecten van de microzwaartekracht op het menselijk lichaam zou kunnen verminderen. Bovendien voerden ze watertransfers en vrachtoperaties uit op het bevoorradingsschip ISS Progress 83. Petelin heeft de levensondersteunende systemen van de Zvezda-servicemodule vervangen. Tegelijkertijd werd er op een computer onderzoek gedaan naar hoe toekomstige astronauten een robot of ruimtevaartuig kunnen besturen op planetaire reizen.


Al met al was de week redelijk productief, met tal van onderhoudsprojecten, menselijk onderzoek en operaties van vrachtvaartuigen die allemaal werden afgerond. Deze taken zijn essentieel voor de efficiënte werking van het ISS. Bovendien zullen ze nuttig zijn bij het bevorderen van de wetenschap en ons begrip van hoe het menselijk lichaam zich aanpast aan langdurige ruimtereizen.