Hubble-telescoop legt prachtig uitzicht op lagunenevel vast

Uncategorized

Een nieuwe adembenemende opname van het heelal is gemaakt door de Hubble-telescoop. Het beeld presenteerde de Lagunenevel in al zijn pracht. Op de foto is de open sterrenhoop NGC-6530 te zien, die door NASA is gepubliceerd. In de diepten van de interstellaire ruimte bevindt NGC-6530 zich op meer dan 4000 lichtjaar afstand.


Messier 8, of de Lagunenevel, is een enorme wolk van gas en stof die dient als broedplaats voor sterren. Gedurende miljoenen jaren comprimeert waterstofgas om nieuwe sterren in deze nevel te creëren. Jonge sterren, inclusief de sterren die binnen het regenbooggordijn fonkelen, zijn daarom overvloedig aanwezig in de nevel.


Onderzoekers die de Lagunenevel verkenden op zoek naar proplyds, of protoplanetaire schijven, gebruikten de Hubble-ruimtetelescoop om het beeld vast te leggen. Planeten worden geboren in structuren die bekend staan als protoplanetaire schijven, die jonge sterren omringen. Alle sterren beginnen als ronddraaiende klodders gas en stof die uiteindelijk naar binnen instorten en deze schijven vormen. De ronddraaiende klodder vlakt af tot een schijf terwijl de ster uitzet. In de loop van miljarden jaren botst het materiaal in de schijf, waarbij het af en toe vastplakt en kiezels vormt die uiteindelijk planeten worden.


Ons zonnestelsel, samen met alle andere soortgelijke, is ontstaan door dit proces van planeetvorming. Om beter te begrijpen hoe zonnestelsels ontstaan, zoeken onderzoekers naar protoplanetaire schijven. De James Webb-ruimtetelescoop zal de ontdekking van zich ontwikkelende planetaire systemen in een baan om jonge sterren bevorderen. De Hubble-telescoop heeft dit mogelijk gemaakt.


Door krachtigere en gevoeligere camera’s te gebruiken, kunnen astronomen dieper graven in sterrenkraamkamers zoals de Lagunenevel. De James Webb Space Telescope zal astronomen een ongekende kans bieden om veel verder in het universum te kijken. Bovendien zal het astronomen helpen om te begrijpen hoe sterren en planeten zich ontwikkelen.


Het is fascinerend en mooi om naar de Lagunenevel zelf te kijken. Op een donkere nacht verschijnt het als een vage vlek in het sterrenbeeld Boogschutter. Maar zoals de Hubble-telescoop heeft aangetoond, is er veel meer te zien dan wat op het eerste gezicht lijkt. Het beeld, dat door NASA openbaar is gemaakt, is een monument voor de grootsheid en schoonheid van het universum en dient als herinnering aan het belang van ruimtevaart en de verbazingwekkende ontdekkingen die nog ontdekt moeten worden.