Huawei brengt de Mate X5 uit met eigen Kirin 9000S-soc

Huawei brengt de Mate X5 uit met eigen Kirin 9000S-soc

Uncategorized

Huawei heeft de Mate X5 uitgebracht, een vouwbare telefoon die grotendeels overeenkomt met de eerder uitgebrachte Mate X3. Het verschil is echter dat de Mate X5 is uitgerust met Huaweis eigen HiSilicon Kirin 9000S-soc in plaats van een Qualcomm-soc.

Op de productpagina wordt er niet expliciet gesproken over de Kirin 9000S, maar het is inmiddels bekend dat deze soc aanwezig is in de telefoon. Het betreft een 5G-soc van Huawei, die ook te vinden is in de Mate 60-telefoons. Deze soc heeft echter de aandacht getrokken van de Amerikaanse overheid, omdat het vermoedt dat de Chinese processorfabrikant SMIC deze soc heeft geproduceerd met behulp van een geavanceerd 7nm-procedé.

Het feit dat Huawei zo snel een nieuwe variant van zijn vouwbare telefoon heeft uitgebracht met een eigen soc, laat zien dat de fabrikant zo snel mogelijk wil overstappen naar eigen chips voor zijn line-up. Voor het handelsverbod in 2019 maakte Huawei al gebruik van zijn eigen Kirin-socs voor bijna al zijn smartphones, maar dat was daarna niet langer mogelijk.

Naast de Kirin 9000S-soc beschikt de telefoon ook over satellietcommunicatie, net als de Mate 60-telefoons. Dit maakt het mogelijk om berichten via satellieten te versturen en te ontvangen. Hoewel er een Mate 60-variant is die ook bellen via satellieten mogelijk maakt, heeft de Mate X5 deze functie niet. Daarnaast heeft de telefoon NearLink, een alternatief voor bluetooth. Hoewel de telefoons bluetooth-functies hebben, is Huawei geen actief lid meer van de Bluetooth Alliance en kan het dus niet meer actief meewerken aan de ontwikkeling van draadloze technologieën.