Hoe de AI Search War tussen Google en Microsoft de klimaatverandering versnelt

Uncategorized

Bing en Google zijn verwikkeld in een verhitte rivaliteit om de technologie te integreren sinds de alliantie tussen Microsoft en OpenAI nieuwe perspectieven opende voor een nieuwe toekomst. In de toekomst domineert AI de resultaten van zoekmachines. Grote taalmodellen die ingewikkelde informatie kunnen analyseren en vragen van gebruikers op een mensachtige manier kunnen beantwoorden, worden door de twee technologiegiganten gebruikt om de resultaten van zoekmachines te verbeteren. Google heeft daarentegen de introductie van Bard aangekondigd. Dit is een experimentele AI-tool voor gesprekken, die Microsoft wil integreren in zijn huidige zoekmachine, Bing.


Het onderhoud van de computersystemen van zoekmachines vereist echter al veel middelen; het toevoegen van AI-technologie zou het nog duurder kunnen maken. Aangezien internetgebruik bijdraagt aan ongeveer 4% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de wereld, kan het trainen van een enkele AI resulteren in honderdduizenden ponden aan koolstofemissies.


Volgens door Wired geciteerde onderzoekers zou de rekenkracht die bedrijven als Google en Microsoft nodig hebben om AI in zoekmachines te integreren, met een factor vijf kunnen toenemen. De uitstoot van broeikasgassen zou daardoor in lijn daarmee stijgen.


Professor Alan Woodward van de Universiteit van Surrey merkt op: “Telkens wanneer online verwerking vooruitgang boekt, hebben grote datacenters aanzienlijk meer energie en koeling nodig. Dit zou een stap in die richting kunnen zijn.” Bovendien zal de uitbreiding van zoekmachines de ontwikkeling van extra datacenters noodzakelijk maken. De extra datacenters zijn bedoeld voor het onderbrengen van de gegenereerde gegevens, aldus Martin Bouchard, oprichter van een datacenterbedrijf. Martin Bouchard voorspelt dat AI de rekenkracht per zoekopdracht minstens 4 tot 5 keer zou vergroten.


Als reactie op deze zorgen liet Google weten in eerste instantie een versie van Bard uit te brengen. Deze versie gebruikt minder computerbronnen en is licht van gewicht. Google’s Jane Park, een woordvoerder van het bedrijf, vertelde Insider dat het bedrijf studies had geschreven over het energieverbruik van geavanceerde taalmodellen. Dit omvat een grotere en eerdere iteratie van LaMDA. “Onze bevindingen suggereren dat het integreren van efficiënte modellen, processors en datacenters met duurzame energiebronnen de ecologische voetafdruk van een ML-systeem met maar liefst 1000x kan verkleinen”, voegde ze eraan toe.


Hoewel ChatGPT en de AI van Google in het verleden om verschillende redenen zijn bekritiseerd, is de milieu-impact van deze technologieën groot. Volgens een verhaal van CNBC waren medewerkers van Google tegen de introductie van Bard door het bedrijf omdat ze dachten dat het product gehaast en slecht gemaakt was.


Adam Rogers, een senior tech-correspondent voor Insider, heeft ook geschreven over hoe het voor zoekers een grotere uitdaging kan zijn om onnauwkeurige of onlogische antwoorden te ontdekken die worden geproduceerd door door AI gegenereerde reacties van zoekmachines. Rogers merkt op: “Ze verbergen de bronnen die ze gebruiken en de vooroordelen die in hun databases zijn ingebakken onder het mom van acceptabele, bijna-maar-niet-helemaal-menselijk klinkende tekst. Ze zullen goed klinken, hoe onjuist ze ook zijn. .”