Het Russische Progress-vrachtschip is met succes losgekoppeld van het ruimtestation te midden van een koelvloeistoflek

Uncategorized

Het gerobotiseerde Russische bevoorradingsschip Progress MS-21 is veilig losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. Dit ondanks een koelvloeistoflek dat vorige week plaatsvond. Na bijna vier maanden in het baanlaboratorium werd het ruimtevaartuig op vrijdag 17 februari om 21:26 uur losgelaten uit de Poisk-module van het ruimtestation. EST. Roscosmos-ingenieurs ontdekten op 11 februari een koelvloeistoflek op het Progress-schip. Tegelijkertijd fotografeerden astronauten en kosmonauten het ruimtevaartuig om vóór het vertrek naar tekenen van schade te zoeken.


Jeff Arend, die toezicht houdt op NASA’s engineering- en integratiebureau voor het internationale ruimtestation ISS in het Johnson Space Center in Houston, zei dat de reden voor het koelvloeistoflek nog steeds wordt onderzocht. De bemanningen analyseren nu de beelden van een inspectie die eerder deze week is uitgevoerd. Dit werd bereikt door het gebruik van Canadarm2 om beelden van de vermoedelijke locatie te verzamelen. De ingenieurs van Roscosmos hebben vastgesteld dat het vrachtschip veilig uit zijn baan moet kunnen komen. Dit ondanks de schade veroorzaakt door het koelvloeistoflek aan de autonome elektronische systemen die het ruimtevaartuig besturen.


Het uit de baan halen van het tijdelijke Progress 82-vrachtschip boven de Stille Zuidzee was het primaire doel van Roscosmos. Niettemin, toen het eenmaal was losgekoppeld, bespraken ambtenaren de andere alternatieven van het ruimtevaartuig. Dit omvatte de mogelijkheid om het opnieuw aan te sluiten op de door Rusland gebouwde Prichal-module van het ruimtestation voor meer controles. Het vrachtschip werd uiteindelijk vernietigd door het bureau boven de Stille Zuidzee, zoals gepland. Op 19 februari om 06:15 Moskou-tijd wordt de Progress MS-21-motor ingeschakeld. Het schip zal vertragen en in een deorbit terechtkomen, wat er uiteindelijk toe zal leiden dat het in de atmosfeer afdaalt en instort.


Een soortgelijk probleem met de Sojoez MS-22-capsule deed zich voor op 14 december. Drie bemanningsleden van het station hadden geen transportmiddelen om naar huis terug te keren. Dit komt door het koelvloeistoflek op een Russisch ruimtevaartuig in het internationale ruimtestation ISS. Het is het tweede soortgelijke incident sinds december op een Russisch ruimtevaartuig. Het koelvloeistoflek van de Sojoez-bemanningscapsule werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een inslag van een micrometeoroïde. Dit was volgens de ingenieurs van Roscosmos, maar de oorsprong van het Progress 82-lek is nog onbekend.


NASA’s update van 15 februari onthulde dat de lanceringsdatum van het onbemande Sojoez MS-23 vervangende ruimtevaartuig naar het internationale ruimtestation wordt herzien. Dit volgt op het koelvloeistoflek van de Progress 82, waardoor de lancering van 20 februari tot maart werd uitgesteld.
NASA en Roscosmos hebben nog steeds vertrouwen in de veiligheid van het internationale ruimtestation ISS en zijn bemanning. Dit ondanks het koelvloeistoflek en het uitstel van de Sojoez MS-23 vlucht. Arend verklaarde: “We zitten ruimschoots binnen de beperkingen. Onze Russische collega’s hebben analyses uitgevoerd om de operationele capaciteit van het voertuig zonder koeling te bepalen. “We verwachten dus dat alle luchtvaartelektronica zal werken zoals bedoeld, en het voortstuwingssysteem is niet het minst beïnvloed. Er is een sterke overtuiging dat het voertuig op een minimaal niveau zal worden bestuurd.”