Indonesische overheid bespreekt samenwerking met Starlink voor internettoegang tot gezondheidscentra in afgelegen gebieden

Indonesische overheid bespreekt samenwerking met Starlink voor internettoegang tot gezondheidscentra in afgelegen gebieden

Uncategorized

Minister van Gezondheid Budi Gunadi Sadikin heeft Elon Musk ontmoet om de mogelijke samenwerking tussen de Indonesische overheid en Starlink te bespreken. Deze samenwerking heeft als doel internettoegang te bieden aan afgelegen gezondheidscentra in Indonesië. Sadikin benadrukt dat deze inspanning essentieel is om gelijkwaardige gezondheidszorgdiensten door het hele land te waarborgen. De focus ligt op gezondheidscentra in achterstandsgebieden en in de grens- en meest afgelegen gebieden.

Volgens gegevens van het ministerie hebben ongeveer 2.200 van de 10.000 bestaande gezondheidscentra (puskesmas) nog steeds geen internettoegang. Daarnaast zijn er 11.100 kleinere gezondheidscentra die niet verbonden zijn met het internet. Sadikin legt uit dat met internettoegang online consultaties voor gezondheidsdiensten mogelijk zijn. Dit zou ook online trainingen voor gezondheidswerkers mogelijk maken, wat uiteindelijk zou leiden tot verbeterde gezondheidszorgdiensten en communicatie tussen regio’s.

De verbeterde internetconnectiviteit zal het digitaliseringsbeleid van de gezondheidstransformatie in Indonesië ondersteunen. Starlink, ontwikkeld door SpaceX, is een satellietnetwerk dat betaalbaar internet biedt voor afgelegen gebieden. Momenteel wordt het al gebruikt door gezondheidsfaciliteiten op de Filipijnen, in Rwanda, Mozambique en Nigeria.

In combinatie met deze samenwerking werd de Republic of Indonesia Satellite-1 (SATRIA-1) de ruimte in gelanceerd. Men verwacht dat deze satelliet de connectiviteit in het hele land zal verbeteren en het initiatief voor internettoegang tot gezondheidscentra zal ondersteunen.