Google betaalt miljarden aan Samsung om diensten op Android-apparaten te installeren

Google betaalt miljarden aan Samsung om diensten op Android-apparaten te installeren

Uncategorized

Volgens recente rapporten heeft Google in een periode van vier jaar maar liefst 8 miljard dollar betaald aan Samsung voor het voorinstalleren van diensten zoals Google Search, de Play Store en de Google Assistant op Samsung’s Android-apparaten. Deze deal zorgde ervoor dat deze diensten standaardopties werden voor Samsung-gebruikers.

Hoewel Google aanvankelijk ook van plan was om 1 miljard dollar te betalen om Google Play op het startscherm van Galaxy-apparaten te laten voorinstalleren, is dit plan uiteindelijk niet doorgezet. Hierdoor kon Samsung zijn eigen appwinkel, de Galaxy Store, op de startschermen van zijn Android-smartphones plaatsen.

Daarnaast heeft Google een intern project opgezet waarbij inkomsten uit de Play Store verdeeld worden onder fabrikanten van Android-smartphones. Als tegenprestatie moeten fabrikanten de Play Store op de startschermen van hun Android-apparaten installeren.

De onthulling van deze feiten vond plaats tijdens de rechtszaak van Epic Games tegen Google. Epic Games beweert dat Google probeert de opkomst van Android-appwinkels van derden te hinderen. Eerder werd ook bekend dat Google een deal heeft gesloten met Apple, waarbij Google in 2021 maar liefst 18 miljard dollar heeft betaald om de standaardzoekmachine in de Safari-webbrowser van Apple te zijn. Eveneens ontvangt Apple 36 procent van alle zoekinkomsten die gegenereerd worden via Google Search in Safari.

Hoewel het niet duidelijk is hoeveel advertentie-inkomsten Google genereert uit zoekopdrachten via de Safari-browser, is het naar schatting mogelijk dat dit in de tientallen miljarden dollars loopt.

FAQs

Wat heeft Google betaald aan Samsung?

Google heeft in een periode van vier jaar 8 miljard dollar betaald aan Samsung.

Welke diensten werden vooraf geïnstalleerd op Samsung-apparaten?

De diensten die werden vooraf geïnstalleerd op Samsung-apparaten waren onder andere Google Search, de Play Store en de Google Assistant.

Waarom wilde Google Samsung 1 miljard dollar betalen?

Google wilde aanvankelijk Samsung 1 miljard dollar betalen om Google Play te laten voorinstalleren op het startscherm van Galaxy-apparaten.

Wat is de Galaxy Store?

De Galaxy Store is de eigen appwinkel van Samsung, die op de startschermen van hun Android-smartphones geplaatst wordt.

Wat is het project van Google voor fabrikanten van Android-smartphones?

Google heeft een intern project opgezet waarbij inkomsten uit de Play Store verdeeld worden onder fabrikanten van Android-smartphones in ruil voor het voorinstalleren van de Play Store op hun toestellen.

Wat is het verband tussen Epic Games en Google?

Epic Games voert een rechtszaak tegen Google en beweert dat Google de opkomst van Android-appwinkels van derden probeert te belemmeren.

Wat voor deal heeft Google met Apple?

Google heeft een deal gesloten met Apple waarbij Google 18 miljard dollar heeft betaald om de standaardzoekmachine te zijn in de Safari-webbrowser van Apple.

Hoeveel inkomsten ontvangt Apple van Google?

Apple ontvangt 36 procent van alle zoekinkomsten die gegenereerd worden via Google Search in Safari.

Hoeveel advertentie-inkomsten genereert Google via de Safari-browser?

Hoewel het niet duidelijk is, wordt geschat dat dit in de tientallen miljarden dollars loopt.