Geruchten over Nvidia’s volgende generatie videokaarten duiken op

Geruchten over Nvidia’s volgende generatie videokaarten duiken op

Uncategorized

De geruchtenmolen omtrent Nvidia’s volgende generatie videokaarten lijkt stilaan op gang te komen. Zo heeft een gebruiker op Chiphell genaamd Panzerlied meer informatie gedeeld over het vermeende vlaggenschip met de Blackwell-architectuur, dat naar verluidt aanzienlijk krachtiger is dan de RTX 4090.

Volgens de post wordt er gesproken over een verbetering van 1,7x, maar het is niet duidelijk in welke workload dit wordt behaald. Deze verbetering zou bereikt worden door een combinatie van een 50% grotere “schaal” (vermoedelijk cuda-cores), een 52% hogere geheugenbandbreedte, 78% meer cache en 15% hogere kloksnelheden.

Op basis van deze informatie kunnen we de ruwe specificaties schetsen. De vermoedelijke specificaties zijn als volgt: een RTX 5090 met 192 streaming multiprocessors, 24.576 cuda-cores, een kloksnelheid (boost) van 2,9 GHz, 128 MB L2-cache, 24 GB GDDR6X-geheugen (mogelijk ook GDDR7), een geheugensnelheid van 24 Gbps (GDDR6X) of 32 Gbps (GDDR7), een geheugenbus van 512-bit (GDDR6X) of 384-bit (GDDR7), een bandbreedte van 1.536 GB/s, en een nog onbekende TDP.

Het is belangrijk om op te merken dat nog niet alle details bekend zijn. Bijvoorbeeld, er zijn twee mogelijke manieren om een bandbreedte van 1.536 GB/s te behalen: gddr6x-geheugen met een snelheid van 24 Gbps via een 512-bit geheugenbus, of gddr7 met een snelheid van 32 Gbps via een 384-bit geheugenbus. Ook de hoeveelheid vram en het stroomverbruik zijn nog niet bevestigd.

Het is verstandig om deze informatie met een korreltje zout te nemen, aangezien het afkomstig is van een Chinese post en verwijst naar een productlijn die naar verwachting pas in 2025 op de markt komt. Echter heeft Panzerlied al informatie gedeeld die bevestigd wordt door de doorgaans goed geïnformeerde leaker Kopite7kimi.