Nieuwe Nvidia GB202 gpu krijgt 384bit-geheugenbus en gebruikt GDDR7-geheugen

Nieuwe Nvidia GB202 gpu krijgt 384bit-geheugenbus en gebruikt GDDR7-geheugen

Uncategorized

Volgens een bekende leaker zal de aankomende Nvidia GB202-gpu, verwacht in de GeForce RTX 50-serie, een 384bit-geheugenbus hebben en gebruikmaken van GDDR7-geheugen. Deze informatie werd gedeeld op sociale media door kopite7kimi, een leaker die bekendstaat om het verstrekken van nauwkeurige details over toekomstige Nvidia-videokaarten.

Voorheen waren er geruchten dat de GB202-gpu een 512bit-geheugenbus zou hebben, maar deze leaker heeft dat nu ontkracht. Hij geeft aan dat hij een “empirische fout” heeft gemaakt door de ratio van de L2- en geheugencontroller van de huidige Lovelace-architectuur toe te passen, wat resulteerde in de onjuiste veronderstelling van een 512bit-bus voor de GB202-gpu.

Een ander interessant aspect van deze nieuwe gpu is dat deze GDDR7-geheugen zal ondersteunen. Volgens een eerdere roadmap van Micron zal dit geheugen in de eerste helft van volgend jaar worden geproduceerd. Met maximaal 32Gbit/s per pin biedt GDDR7-geheugen een hogere bandbreedte dan het huidige GDDR6X, dat maximaal 24Gbit/s per pin kan bereiken. Met een 384bit-geheugenbus zou de bandbreedte van de GB202-gpu met GDDR7-geheugen meer dan 1,5TB/s bedragen.

Hoewel er geruchten zijn dat de GB202-gpu 192 streamingmultiprocessors zal bevatten, wat overeenkomt met maximaal 24.567 CUDA-cores, betekent dit niet per se dat de RTX 50-videokaarten met zoveel cores zullen worden uitgebracht. Videokaarten worden vaak geleverd met een deels uitgeschakelde gpu om de productiekwaliteit te verbeteren. Zo heeft de huidige RTX 4090 bijvoorbeeld 16.384 CUDA-cores, terwijl de theoretische capaciteit van de gebruikte AD102-gpu 18.432 CUDA-cores is.

Naar verwachting zal Nvidia zijn RTX 50-serie volgend jaar introduceren, maar een exacte releasedatum is nog niet bekend. De voorgaande RTX 30- en RTX 40-series werden aangekondigd in september 2020 en 2022, maar het is onzeker of Nvidia een vergelijkbaar releaseschema zal aanhouden voor zijn toekomstige gpu’s.

FAQ

Wat is een 384bit-geheugenbus?

Een 384bit-geheugenbus is een onderdeel van de architectuur van een grafische verwerkingseenheid (GPU) dat verantwoordelijk is voor het transporteren van gegevens tussen de GPU en het videogeheugen. Met een bredere geheugenbus kan er meer data tegelijkertijd worden verzonden, wat resulteert in een hogere geheugenbandbreedte en betere prestaties voor grafische toepassingen.

Wat is GDDR7-geheugen?

GDDR7-geheugen is een type videogeheugen dat wordt gebruikt in grafische verwerkingseenheden (GPU’s). Het is de opvolger van GDDR6X-geheugen en biedt een hogere bandbreedte, wat resulteert in snellere gegevensoverdracht tussen de GPU en het videogeheugen. Dit leidt tot betere prestaties bij grafisch intensieve taken, zoals gaming en videobewerking.

Hoeveel CUDA-cores heeft de GB202-gpu?

Hoewel er geruchten zijn dat de GB202-gpu 192 streamingmultiprocessors zal bevatten, wat theoretisch maximaal 24.567 CUDA-cores zou betekenen, betekent dit niet noodzakelijk dat de RTX 50-videokaarten met zoveel cores zullen worden uitgebracht. Vaak worden videokaarten geleverd met een deels uitgeschakelde GPU om de productiekwaliteit te verbeteren. De uiteindelijke hoeveelheid CUDA-cores op de RTX 50-videokaarten kan dus variëren afhankelijk van het model en de specifieke configuratie.