Forza Motorsport: Een Indrukwekkend Racetechnisch Avontuur

Forza Motorsport: Een Indrukwekkend Racetechnisch Avontuur

Uncategorized

Racegames zijn voor mij als een maaltijd bij een luxe restaurant: ik heb geen idee wat ik aan het eten ben, maar het smaakt wel lekker. Dat geldt ook voor mijn eerste momenten met de nieuwe Forza Motorsport. De nieuwe iteratie in de bekende Motorsportreeks komt dit najaar uit en ik kon vast met een aantal tracks en auto’s aan de slag. Forza Motorsport richt zich meer op simracing dan arcade, dus ook hier gaat de vergelijking op: ik weet niet zo goed wat ik aan het doen ben, maar het racet wel lekker.

Tijdens de previewperiode kon ik aan de slag met een aantal aangepaste tracks en eigenlijk drie auto’s. Voordat je een eerste wagen kiest, schotelt Motorsport een tutorial voor met echt ontzettend snelle bolides en het is daarom even wennen als je na een aantal supersnelle rondes moet overstappen op een Honda Civic. Onbewust is dit het eerste compliment voor Forza Motorsport. Ik merk namelijk ontzettend veel verschil tussen de supercar waarmee de tutorial wordt verreden en de Honda Civic die aan de start van mijn carrière beschikbaar is. Ondanks dat ik simpel met een controller speel, voel ik tijdens het sturen dat mijn Civic anders wordt aangedreven en dat deze dus echt anders op de weg ligt.

Overigens was de Honda Civic mijn eigen keuze. Na het voltooien van de eerder genoemde tutorial – die in-game de ‘initial drive’ wordt genoemd – Kon ik kiezen uit onder andere de Ford Mustang GT, Subaru STI en mijn keuze, de Civic uit 2018. Daarna kreeg ik toegang tot de ‘Builders Cup Career’. De eerste echte ervaring met het racen. Hierbij kun je eerst de track oefenen – tijdens de preview kon ik los op Grand Oak, Mugello en Kyalami. Vooraf is er een richttijd die je in drie rondjes ‘moet’ halen. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je zelf instelt, gaat dit vrij eenvoudig of juist enorm lastig.

Het valt daarbij al op dat het zelf instellen van de verschillende opties een prima balans mogelijk maakt. Wil je iets meer arcade je tegenstanders te kijk zetten, dan zet je de AI wat lager, de schade uit en knal je over het circuit. Wil je juist een ervaring die meer te vergelijken is met een sim, dan zet je alle hulpmiddelen uit, ga je zelf schakelen en kan de AI belachelijk snel rijden. Zelf begon ik vrij gemiddeld met de AI op medium, geen hulp bij het remmen, automatisch schakelen en een racelijn. In die eerste drie races merkte ik al dat vooral de moeilijkheidsgraad wel wat hoger mag. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ik echt zo goed ben dat ik rustig van plek zeventien naar het podium rijdt. Ik deed het wel, maar het voelde toch niet helemaal eerlijk.

Tijdens de races en het trainen speel je CP vrij, punten die je in combinatie met nieuwe onderdelen in jouw auto kunt investeren. Daarmee wordt de auto sneller en kan je deze uiteindelijk meenemen naar een volgende categorie om in te racen. Gelukkig zit er ook een auto-upgradeknop in de game zodat spelers als ik niet hoeven na te denken over die ene kleine upgrade. Gewoon de X-knop indrukken voor de optimale onderdelen en lekker door naar de volgende race. Voor de echte fans is het overigens wel mogelijk om flink te sleutelen in de set-up van je auto. De verschillende sliders en cijfertjes die je uit deze games kent, zijn allemaal aanwezig. Uiteindelijk moet er ook een optie komen om set-ups te downloaden of te delen, maar die waren tijdens mijn speelsessie nog niet in de game toegevoegd. Hetzelfde geldt overigens voor de multiplayer, iets wat met goede race-etiquette heel tof kan worden, maar helaas nog niet getest is.

Dat neemt niet weg dat Forza Motorsport mij positief heeft verrast. Niet alleen omdat het simpelweg erg lekker rijdt, vooral omdat de game er belachelijk mooi uit ziet. Op een Xbox Series X maakt Forza Motorsport echt indruk en denk je soms dat je naar een filmpje van een auto kijkt in plaats van het in-game model. Nu kennen we dat natuurlijk van concurrerende games, maar ontwikkelaar Turn 10 maakt een enorm mooie stap met deze game. Ik hoop heel erg dat de Series X-versie van de game bij release op 4K en 60FPS kan draaien.

De eerste kennismaking met Forza Motorsport is dus goed bevallen. De manier waarop de auto reageert op de input via een controller is noemenswaardig en ik kon precies voelen wanneer de achterkant van de auto weg zou glijden, iets wat lang niet elke racegame met een controller voor elkaar krijgt. De auto’s zien er fantastisch uit en het allerbelangrijkste is dat de game gewoon nu al ontzettend leuk is om te spelen. Ik kan niet wachten op 10 oktober wanneer de game uitkomt op Xbox Series X/S en PC.