Epic Games start juridische strijd tegen Google over monopolie in-app aankopen

Epic Games start juridische strijd tegen Google over monopolie in-app aankopen

Uncategorized

Epic Games, de maker van het wereldberoemde videospel Fortnite, is een juridische strijd begonnen tegen Google in een rechtbank in San Francisco. Het bedrijf beschuldigt Google ervan een monopoliepositie te hebben en onredelijke commissies van 30% te vragen voor in-app aankopen in de Google Play Store.

Google daarentegen beweert dat er voldoende alternatieve manieren zijn om apps te downloaden op Android-telefoons en benadrukt dat ze concurreren met Apple in plaats van een monopoliepositie te hebben op het gebied van distributie.

Dit is niet de eerste keer dat Epic Games een dergelijke zaak aanspant. Eerder dit jaar hebben ze Apple voor de rechter gedaagd met een vergelijkbare aanklacht. In 2020 heeft Epic Games Fortnite teruggetrokken uit zowel de Google Play Store als de Apple App Store, waarbij ze beweren dat de commissies die ze moeten betalen aan de platformen als “belastingen” voor ontwikkelaars fungeren. Hoewel de rechter het idee van een monopolie bij Apple heeft verworpen, heeft hij wel geoordeeld dat apps gebruikers mogen doorverwijzen naar alternatieve betaalmethoden buiten de Apple-infrastructuur.

Epic Games stelt dat Google “concurrerende distributie van Android-apps heeft belemmerd door middel van contractuele en technische belemmeringen”. Google daarentegen beweert dat er aanzienlijke concurrentie bestaat op het gebied van app-distributie op Android en dat Android het enige grote mobiele platform is dat ontwikkelaars meerdere opties biedt om apps te distribueren.

FAQ:

Wat is Epic Games?

Epic Games is een bekende game-ontwikkelaar en uitgever, vooral bekend om het populaire spel Fortnite.

Waar beschuldigt Epic Games Google van?

Epic Games beschuldigt Google van het hebben van een monopoliepositie en het vragen van hoge commissies voor in-app aankopen in de Google Play Store.

Welke argumenten heeft Google tegen de aanklacht?

Google beweert dat er voldoende concurrentie is op het gebied van app-distributie en dat Android ontwikkelaars meerdere manieren biedt om apps te distribueren.

Is dit de eerste juridische strijd van Epic Games?

Nee, Epic Games heeft eerder dit jaar ook een soortgelijke zaak aangespannen tegen Apple, waarbij ze vergelijkbare beschuldigingen hebben geuit.