Europa streeft naar maanglorie in de komende missie van NASA

Uncategorized

Samen geschiedenis schrijven, de European Space Agency (ESA) en Airbus zullen een cruciale rol spelen in NASA’s Artemis-programma, dat tot doel heeft mensen voor het eerst sinds de Apollo-missies van 1972 terug naar de maan te sturen. Volgens Marc Steckling, hoofd van de verkenning van de ruimte bij Airbus, dit is een historisch moment voor Europa omdat ze “de helft van het ruimteschip bijdragen dat mensen naar de maan zal brengen en natuurlijk veilig terug naar de aarde”. Europa kreeg drie gegarandeerde stoelen op de vluchten van de missie in ruil voor zijn aanzienlijke bijdrage, die naar verwachting in 2027 van start gaat.


De ruggengraat van NASA’s Orion-ruimtevaartuig bestaat uit de servicemodules (ESM’s) die Airbus produceert, die water, zuurstof, elektriciteit uit zonnepanelen bieden en zelfs de mogelijkheid om meer vracht te verplaatsen en te vervoeren. Deze 22.000-delige ESM’s, die vier bij vier meter meten en 12 ton wegen, worden in elkaar gezet in Bremen, Noord-Duitsland, en zullen strenge veiligheidstests ondergaan voordat ze naar het Kennedy Space Center in Florida worden vervoerd.


De maan is een “open geschiedenisboek” dat klaar is om onderzocht te worden, volgens de Duitse astronaut Alexander Gerst, die twee keer op het internationale ruimtestation ISS is gestationeerd. De Artemis-missies zouden een aanzienlijke vooruitgang in wetenschappelijk inzicht kunnen betekenen door informatie te verstrekken over het ontstaan van het zonnestelsel en de aarde. Na een 25-daagse reis rond de maan landde de onbemande eerste Artemis-missie in december 2022 veilig terug op aarde. Een bemanning zal naar de maan gaan met de Artemis 2-missie in 2024 en met de Artemis 3-missie in 2025. zal zijn eerste landing maken op de zuidpool van de maan, waar onderzoekers water in de vorm van ijs hopen te vinden.


Het uiteindelijke doel van NASA is om een permanente bewoning voor mensen op de maan te vestigen en vervolgens een missie naar Mars te beginnen. De maan, die grotendeels onveranderd is gebleven en hulpbronnen bevat zoals ijs op de zuidpool dat kan worden gebruikt om brandstof te genereren, is een “archief van de geschiedenis van het zonnestelsel sinds de oprichting ervan”, aldus Philippe Berthe, de Europese Projectcoördinatiemanager van de Space Agency (ESA). De strijd tussen landen escaleert nu China steeds meer de rol op zich neemt van de belangrijkste vijand van de Verenigde Staten in de intergalactische arena. Maar volgens Gerst zou deze “wetenschappelijke competitie” kunnen leiden tot aanzienlijke verbeteringen in ruimteonderzoek en ontdekkingen.


Aangezien Europa een cruciale rol speelt bij het aanbieden van de servicemodules die mensen zullen helpen terug te keren naar de maan, vertegenwoordigt het Artemis-programma een substantiële vooruitgang in de verkenning van de ruimte. De wens om deze missies uit te voeren wordt gevoed door het nationale concurrentievermogen omdat er zoveel kansen zijn voor wetenschappelijk onderzoek en het potentieel om een langdurige menselijke aanwezigheid op de maan te creëren. Het Artemis-programma maakt de weg vrij voor een betere toekomst van ruimteverkenning.