Revolutionaire Ruimtetelescoop EUclid Onderzoekt Evolutie van het Heelal

Revolutionaire Ruimtetelescoop EUclid Onderzoekt Evolutie van het Heelal

Uncategorized

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft de revolutionaire ruimtetelescoop EUclid gelanceerd om diep het heelal in te kijken en meer inzicht te krijgen in de evolutie ervan. EUclid, een breedbeeldtelescoop, is in staat om het web van sterrenstelsels in kaart te brengen en daarmee een vollediger beeld te geven dan zijn voorgangers, de Hubble en James Webb-telescopen. Met deze nieuwe technologie kunnen wetenschappers beter begrijpen hoe het heelal zich heeft ontwikkeld sinds het begin.

Donkere energie en donkere materie zijn twee mysteries in het heelal die voor 95 procent van de totale massa-verdeling verantwoordelijk zijn. Donkere energie, beschouwd als een negatieve druk, helpt de ruimte uit te rekken en draagt bij aan de versnelling van de uitdijing van het heelal. EUclid richt zich op het bestuderen van deze onzichtbare componenten om een beter begrip te krijgen van hun rol in het universum.

Een van de verbluffende foto’s die EUclid heeft gemaakt, toont het Perseuscluster, een samenklontering van duizend stelsels vergelijkbaar met de Melkweg. Daarachter zijn meer dan 100.000 sterrenstelsels zichtbaar, waarvan sommige miljarden jaren nodig hadden om hun licht tot bij ons te brengen.

EUclid bevindt zich op een afstand van ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde, achter de maan. Deze strategische locatie minimaliseert de interferentie van aardse en zonnestraling, waardoor de telescoop het infraroodlicht van sterrenstelsels nauwkeurig kan waarnemen. Door te analyseren hoe rood een sterrenstelsel is, kan EUclid hun leeftijd bepalen en bijdragen aan het ontsluieren van de evolutie van de Melkweg.

Met een missieduur van zes tot elf jaar, zal Nederland verantwoordelijk zijn voor het verwerken van alle gegevens via het datacentrum in Groningen.

Veelgestelde vragen

Wat maakt de EUclid anders dan de Hubble en James Webb-telescopen?

De EUclid is een breedbeeldtelescoop, in tegenstelling tot de andere telescopen. Hierdoor kan hij veel duidelijker een volledig beeld van het heelal in beeld brengen.

Wat is donkere energie?

Donkere energie is een negatieve druk die helpt de ruimte uit te rekken en bijdraagt aan de versnelling van de uitdijing van het heelal.

Hoe bepaalt EUclid de leeftijd van sterrenstelsels?

Door te analyseren hoe rood een sterrenstelsel is, kan EUclid hun leeftijd bepalen. Hoe roder het stelsel, hoe ouder het is.

Wat is de rol van Nederland in de EUclid-missie?

Nederland is verantwoordelijk voor het verwerken van alle gegevens van de missie via het datacentrum in Groningen.