Er waren geen significante moeilijkheden tijdens de Artemis 1-missie

Uncategorized

NASA heeft de doorlopende analyse van de gegevens van de Artemis 1-missie afgerond. Het bureau heeft geen problemen ontdekt die de lancering van de Artemis 2-missie zouden verhinderen. Artemis 2 staat gepland voor eind 2024. Tijdens een briefing op 7 maart maakten NASA-managers bekend dat er slechts kleine problemen waren ontdekt die op tijd voor de Artemis 2-missie konden worden verholpen. Dit was nadat gegevens van het Space Launch System, het Orion-ruimtevaartuig en grondsystemen waren geanalyseerd.


Het hitteschild van de bemanningscapsule van de Orion was het onderwerp van de belangrijkste bevinding van de review. Volgens NASA’s Orion-programmamanager Howard Hu, ableerde het materiaal van het hitteschild onverwacht anders tijdens de terugkeer. Hu stond erop dat er nog steeds een aanzienlijke buffer was in de vorm van onaangeroerde of “maagdelijke” Avcoat. Dit is de ablatieve substantie die op het hitteschild wordt gebruikt en dit was geen veiligheidsprobleem.


Hu benadrukte ook dat er nog steeds wordt geprobeerd een probleem met de servicemodule van het stroomsysteem van Orion op te lossen. Airbus, European Space Agency en NASA werken samen om vast te stellen wat de oorzaak was van de ongeplande gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de Artemis 1-missie. Airbus is de hoofdaannemer voor de servicemodule.


Ingenieurs die aan grondsystemen werken, herstellen ook een deel van de schade veroorzaakt door de SLS-lancering aan de mobiele draagraket. Dit omvat pneumatische leidingen die zijn gecorrodeerd door vaste raketaanjagerresten en buiten dienst zijnde liften in de mobiele lanceertoren. De geplande lancering van Artemis 2 zal naar verwachting echter niet worden beïnvloed door de vroege verwijdering van elektronische systemen uit de Artemis 1 Orion-capsule. De capsule wordt gerepareerd en vervangen op de Artemis 2 Orion-capsule.


Volgens het plan van NASA zal de SLS-kernfase in juni of juli worden vervoerd van de Michoud Assembly Facility in New Orleans naar het Kennedy Space Center, lang voordat het nodig is. Hu voegde eraan toe dat hij verwacht dat de Orion-bemanningsmodule en de servicemodule eind juni zullen worden toegevoegd. Bovendien zouden de bouwwerkzaamheden aan het gecombineerde SLS/Orion-voertuig in het eerste kwartaal van 2024 beginnen. Dit is bedoeld als voorbereiding op een lancering eind 2024.


Volgens Jim Free, NASA’s associate administrator voor de ontwikkeling van verkenningssystemen, verwacht de organisatie nog steeds dat Artemis 3 ongeveer een jaar na Artemis 2 wordt gelanceerd. Dit zal echter afhangen van hoe andere componenten die door Axiom Space worden ontwikkeld, het zullen doen. Dit omvat de Starship-maanlander van SpaceX en de nieuwe ruimtepakken. “Ons plan is altijd 12 maanden geweest, maar er moeten grote ontwikkelingen plaatsvinden”, verklaarde hij. “Zo gaat dat als je mensen op de maan probeert te zetten,”