Eigenschappen van usb-c kabels

Eigenschappen van usb-c kabels

Uncategorized

Bij usb-c-kabels is er veel meer variatie vergeleken met de Lightning-aansluiting. De term usb-c verwijst voornamelijk naar de vorm van de connector, maar de datasnelheid en andere functies kunnen sterk verschillen.

Enkele eigenschappen waar je op kunt letten bij usb-c-kabels zijn:

– Lengte: Kies een kabel van de juiste lengte voor jouw behoeften.
– Geschikt voor snelladen: Sommige kabels kunnen snelladen tot wel 100 Watt ondersteunen. Dit is handig als je de kabel ook wilt gebruiken voor apparaten die hogere wattages vereisen, zoals een MacBook.
– Datasnelheid: De datasnelheid kan variëren van 5 Mbps tot 80 Gbps.
– Host controller: Dit kan variëren van USB 3.2 Gen 1 tot USB4 versie 2.0 en alles daartussenin.
– Actief vs passief: Een actieve kabel bevat kleine elektronische circuits die het signaal versterken over langere afstanden. De meeste usb-c-kabels zijn passief.
– Kwaliteit: Kabels van goede kwaliteit kunnen weliswaar wat duurder zijn, maar bieden betere prestaties en gaan langer mee.
– Duurzaamheid: Sommige kabels zijn versterkt met materialen zoals koolstofvezel en nylon, waardoor ze langer meegaan en beter bestand zijn tegen slijtage.
– Certificering: Hoewel een dure MFi-gekeurde kabel van Apple niet altijd nodig is, kun je letten op het USB-IF keurmerk voor meer zekerheid over compatibiliteit en veiligheid.
– Ondersteuning voor Thunderbolt 3 of 4: Dit is vooral van belang als je externe schermen wilt aansluiten.

Welke usb-c-kabel voor opladen?

Als Apple overstapt naar usb-c voor de iPhone, heb je een speciale usb-c-kabel nodig om op te laden. In principe kun je de iPhone opladen met elke goedkope usb-c-kabel, als de oplaad- en datasnelheid niet van belang zijn.

Bij de iPhone wordt al een usb-c-naar-usb-c-kabel meegeleverd voor dagelijks gebruik. Wil je extra kabels hebben, dan kun je in feite elke usb-c-kabel gebruiken. Houd echter rekening met de kwaliteit van de kabel als je snelladen op de hoogst mogelijke snelheid wilt gebruiken. Als je nog veel usb-a-stroomadapters hebt, kun je kiezen voor kabels met usb-a-naar-usb-c-aansluitingen. Apple verkoopt deze kabels niet zelf, maar andere merken bieden ze wel aan.

Welke usb-c-kabel voor data?

Als het gaat om datasnelheid, moet je letten op de maximale snelheid van dataoverdracht. Dit is met name belangrijk voor mensen die grote hoeveelheden data moeten overzetten, zoals fotografen en videomakers. Hoewel de meeste usb-c-kabels er aan de buitenkant hetzelfde uitzien, zijn er verschillen in afscherming, gebruikte folie, draaitechniek van de draden en ondersteunde usb-standaarden.

Enkele geschikte kabels die Apple verkoopt, zijn:

– USB 3.0-kabel met USB-A naar USB-C-connector
– Thunderbolt 3 (USB-C) kabel
– Thunderbolt 3 (USB-C) Pro-kabel

De laatste twee kabels zijn vooral handig als je externe schermen wilt aansluiten.