Elon Musk beperkt toegang tot Starlink-dienst in Oekraïne tijdens oorlog

Elon Musk beperkt toegang tot Starlink-dienst in Oekraïne tijdens oorlog

Uncategorized

Volgens berichten heeft miljardair Elon Musk herhaaldelijk de toegang tot zijn Starlink-internetdienst beperkt in Oekraïne, wat invloed heeft op de strategie van het slagveld in Kyiv. Musk heeft het verzoek van het Oekraïense leger om Starlink te activeren in de buurt van de Krim, het door Rusland gecontroleerde gebied, tijdens de aanhoudende oorlog afgewezen. Starlink is sinds het begin van het conflict cruciaal geweest voor de communicatie in Oekraïne, maar ambtenaren maken zich zorgen over de controle van Musk over de technologie.

Starlink van SpaceX is de grootste satellietconstellatie die om de aarde draait, met meer dan 4000 satellieten in een lage baan om de aarde. Musk biedt sinds februari 2022 de Starlink-dienst aan in Oekraïne, na de invasie van Rusland en een cyberaanval die het internet van het land verstoorde.

In februari van dit jaar kondigde SpaceX maatregelen aan om te voorkomen dat het Oekraïense leger Starlink gebruikt om drones in de regio te besturen. Oekraïense autoriteiten voerden gesprekken met andere satelliet-internetproviders, maar erkenden dat niemand kan concurreren met het bereik van Starlink. Starlink is de ruggengraat geworden van de communicatie-infrastructuur van Oekraïne, waardoor artillerieteams, commandanten en piloten tegelijkertijd drone-beelden kunnen bekijken en online kunnen communiceren. Dit heeft de reactietijden aanzienlijk verbeterd, waardoor de tijd van het vinden van een doelwit tot het treffen ervan is teruggebracht van 20 minuten naar ongeveer een minuut.

Musk had ook de Amerikaanse regering verzocht om internetdiensten voor Oekraïne te financieren, aangezien het land zich de regeling niet kon veroorloven. De kosten werden geschat op bijna $400 miljoen over 12 maanden. Bovendien werkten ongeveer 1.300 Starlink-terminals die door de Oekraïense regering waren aangeschaft niet meer vanwege de niet-betaling van de maandelijkse vergoeding.

Als reactie hierop heeft de Amerikaanse minister van Defensie een overeenkomst goedgekeurd voor de aankoop van 400 tot 500 nieuwe Starlink-terminals en diensten, waardoor het Pentagon controle krijgt over toegang tot internet in Oekraïne voor nieuwe apparaten die worden gebruikt bij belangrijke militaire operaties.

The Independent heeft SpaceX benaderd voor een reactie op deze kwestie.