Elon Musk lanceert naar verluidt AI-startup om te concurreren met OpenAI

Elon Musk lanceert naar verluidt AI-startup om te concurreren met OpenAI

Uncategorized

Elon Musk, de miljardair-ondernemer achter Tesla en SpaceX, werkt naar verluidt aan het lanceren van een kunstmatige intelligentie (AI) startup die zal concurreren met OpenAI, de makers van het veelgebruikte taalmodel, ChatGPT. De Financial Times heeft gemeld dat Musk bezig is met het samenstellen van een team van AI-onderzoekers en -ingenieurs voor zijn nieuwe onderneming. Bovendien wordt gezegd dat hij in gesprek is met investeerders van zijn andere bedrijven, SpaceX en Tesla, over mogelijke investeringen in de nieuwe startup.

Hoewel Musk nog niet heeft gereageerd op verzoeken om commentaar, hebben nieuwsmedia gemeld dat hij duizenden grafische processoreenheden heeft beveiligd, die essentiële componenten zijn voor de krachtige computing die vereist is voor AI en andere graphics-intensieve taken. Sommige experts en industrie-executives, waaronder Musk zelf, hebben echter bezorgdheid geuit over de potentiële risico’s voor de samenleving van het ontwikkelen van steeds krachtigere AI-systemen. Een groep van hen riep onlangs op tot een pauze van zes maanden in de ontwikkeling van systemen die krachtiger zijn dan het huidige aanbod van OpenAI, GPT-4.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe onderneming van Musk gerelateerd is aan de recent geregistreerde X.AI Corp in Nevada, waarvoor hij als enige directeur wordt vermeld. Volgens een staatsfiling staat Jared Birchall, de managing director van het familiekantoor van Musk, vermeld als secretaris. Hoewel de relatie tussen X.AI Corp en de AI-startup-inspanningen van Musk onbekend is, is het vermeldenswaard dat Musk een geschiedenis heeft van het oprichten van tal van ondernemingen die een reeks technologische uitdagingen aanpakken, van elektrische auto’s tot ruimtereizen.

Musk is medeoprichter van OpenAI, dat in 2015 werd opgericht als non-profitorganisatie die zich toelegt op het bevorderen van AI op een veilige en nuttige manier. Hij trad echter in 2018 af uit de raad van bestuur van het bedrijf, onder vermelding van mogelijke belangenconflicten. Ondanks dit is Musk een fervent pleitbezorger gebleven van verantwoorde AI-ontwikkeling, inclusief pleiten voor meer regelgeving op dit gebied.