Microsoft geeft Europese gebruikers meer controle over zoekmachine en browser

Microsoft geeft Europese gebruikers meer controle over zoekmachine en browser

Uncategorized

Microsoft kondigt aan dat Europese gebruikers van Windows 11 en Windows 10 binnenkort meer controle krijgen over hun zoekmachine en browser. Dit komt doordat Microsoft zich wil houden aan de strenge Europese techwet, de Digital Markets Act (DMA). De DMA heeft als doel om concurrentiebeperking door techreuzen tegen te gaan.

Bing uitschakelen
Met de aankomende update kunnen gebruikers van Windows 11 ervoor kiezen om Bing uit te schakelen als standaard zoekmachine. Daarnaast krijgen ze de mogelijkheid om Microsoft Edge, de browser van Microsoft, te verwijderen. Hiermee krijgen gebruikers meer vrijheid om zelf te kiezen welke zoekmachine en browser ze willen gebruiken.

Meerdere zoekmachines
Windows Search, de ingebouwde zoekfunctie in Windows, zal ook ondersteuning bieden voor meerdere zoekmachines. Als de gebruiker meerdere zoekmachines heeft geïnstalleerd, zal Windows Search automatisch de laatst gebruikte zoekmachine tonen bij het openen. Op deze manier wordt het gemakkelijker voor gebruikers om snel toegang te krijgen tot hun favoriete zoekmachine.

Meer vrijheid in app-instellingen
Daarnaast krijgen gebruikers met de nieuwe update de mogelijkheid om standaard-apps te verwijderen, zoals Cortana en de Microsoft-apps voor camera en foto’s. Dit geeft gebruikers meer controle over welke apps ze willen gebruiken op hun Windows-systeem.

Microsoft zal altijd de door de klant geconfigureerde standaardinstellingen van de app respecteren, inclusief browserlinktypen zoals https. Dit betekent dat als gebruikers ervoor kiezen om een andere browser in te stellen als standaard, Windows deze selectie zal respecteren.

Updates en boetes
Deze veranderingen worden momenteel getest in de Release Preview van Windows 11. Windows 10 zal later volgen. Beide systemen moeten vóór 6 maart 2024 worden bijgewerkt om te voldoen aan de DMA. Het niet naleven van de DMA kan leiden tot aanzienlijke boetes.

Met deze update streeft Microsoft ernaar om gebruikers meer vrijheid en controle te geven over hun zoekmachine en browserkeuze. Het is een stap in de richting van een meer competitieve en gebruikersgerichte digitale markt.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik binnenkort Bing uitschakelen als standaard zoekmachine?

Ja, met de aankomende update van Windows 11 kun je Bing uitschakelen als standaard zoekmachine en een andere zoekmachine instellen naar keuze.

2. Kan ik Microsoft Edge verwijderen van mijn Windows-systeem?

Ja, de nieuwe update geeft je de mogelijkheid om Microsoft Edge te verwijderen als je een andere browser wilt gebruiken.

3. Ondersteunt Windows Search meerdere zoekmachines?

Ja, met de nieuwe update zal Windows Search meerdere zoekmachines ondersteunen. Als je meerdere zoekmachines hebt geïnstalleerd, wordt de laatst gebruikte zoekmachine automatisch getoond bij het openen van Windows Search.

4. Kan ik Cortana en andere Microsoft-apps verwijderen?

Ja, met de nieuwe update kun je standaard-apps zoals Cortana en de Microsoft-apps voor camera en foto’s verwijderen als je dit wilt.

5. Worden de app-instellingen gerespecteerd?

Ja, Windows zal altijd de door de klant geconfigureerde standaardinstellingen van de app respecteren, inclusief browserlinktypen zoals https.