Einde van vijf maanden durende ruimtereis terwijl bemanning van astronauten neerstort in de buurt van Florida

Uncategorized

Een succesvolle missie van vijf maanden door het Crew-5-team van het International Space Station (ISS) culmineerde in hun terugkeer naar de aarde op zaterdag. De vier astronauten, waaronder Josh Cassada en Nicole Mann van NASA, Koichi Wakata van de Japan Aerospace Exploration Agency en Anna Kikina van Roscosmos, werden in oktober vorig jaar gelanceerd aan boord van een SpaceX Crew Dragon-ruimteschip. Ze voerden onderzoeksexperimenten uit en zorgden voor het baanlaboratorium terwijl ze op het ruimtestation waren.


Om 02.20 uur ET schoot het Crew Dragon-ruimtevaartuig uit het ruimtestation en begon het laatste deel van de missie van de astronauten. Op zaterdagavond keerde het ruimteschip terug naar de aarde en landde voor de kust van Tampa, Florida. Met de terugkeer van de bemanning zijn de 29e missie van SpaceX naar het ruimtestation en de algehele 37e bemande vlucht naar het ruimtestation beide voltooid.
Reddingsschepen arriveerden na hun landing om de capsule uit het water te trekken en de bemanning in staat te stellen aan boord te gaan. De astronauten werden herenigd met hun families en konden na bijna 160 dagen in de ruimte wat frisse lucht inademen.


Het Crew-5-team voerde tijdens hun reis verschillende onderzoeksexperimenten uit. Dit varieerde van het onderzoeken van de effecten van microzwaartekracht op het menselijk lichaam tot het kweken van planten in de ruimte. Ze maakten ook tijd vrij voor gemeenschapsbereik, waarbij Mann een voortrekkersrol speelde bij initiatieven om inheemse jongeren te motiveren. Om de inheemse cultuur te promoten, gaf Mann gasten een traditionele totem, een dromenvanger, tijdens een outreach-evenement in november 2022.


Ondanks de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland, nam Kikina deel aan de reis via een ride-sharing-overeenkomst tussen NASA en Roscosmos. Roscosmos en NASA hebben samengewerkt om de operaties van het ruimtestation in stand te houden. Daarnaast doen ze belangrijk wetenschappelijk onderzoek aan boord, zoals NASA keer op keer benadrukt.


Wakata nam deel aan zijn zesde ruimtemissie. Dit is na eerder te hebben gevlogen op de spaceshuttle NASA en de Sojoez van Rusland. Hij speelde een belangrijke rol bij het opzetten van de systemen voor het internationale ruimtestation ISS en het uitvoeren van tests met ruimtetechnologie.


De succesvolle terugkeer van de bemanning van Crew-5 vertegenwoordigt weer een andere belangrijke ontwikkeling in de verkenning van de ruimte. Een beter begrip van de ruimte en de effecten ervan op onze wereld zal zeker het resultaat zijn van de onvermoeibare inspanningen en toewijding van de astronauten aan studie en publieke betrokkenheid. Toekomstige missies beloven nog intrigerender te worden.