Eerste lancering vanaf nieuwe Chinese commerciële ruimtehaven ingesteld voor 2024

Uncategorized

De ontwikkeling van het eerste lanceerstation op de Hainan Commercial Launch Site zal naar verwachting eind 2024 voltooid zijn. Dit zal de Chinese lucht- en ruimtevaartsector weer een stap voorwaarts brengen. Twee lanceerplatforms, een lanceertoren met ondersteunende structuren, watersproeisystemen, bliksembeveiligingstorens, raketoverdrachtsapparatuur en andere voorzieningen zullen deel uitmaken van de site. Een Long March 8-raket zal naar verwachting worden gebruikt voor de eerste lancering vanaf de nieuwe locatie in 2024. Deze zal worden gebruikt voor commerciële missies en ridesharing


Er wordt ook een tweede lanceerplatform verwacht voor het Hainan Commercial Launch Complex in Hainan. De combinatie van de nieuwe lanceringsfaciliteiten zou het gemakkelijker maken om China’s groeiende lanceringsindustrie te ondersteunen. Ze zullen essentieel zijn voor de commerciële raketbedrijven van het land, waarvan de activiteit naar verwachting tegen 2024 zal groeien.


De gevestigde binnenlandse ruimtehavens van Jiuquan, Taiyuan en Xichang in China, evenals de huidige lanceerplatforms in Wenchang, kampen met congestie. De oorzaak van deze uitkomst is de stijgende vraag naar lanceerdiensten. Deze congestie wordt verminderd door de nieuwe commerciële locatie. De nieuwe commerciële locatie maakt ook het gebruik van onder andere kerosine en methaan mogelijk.


Een groter project voor een Wenchang International Aerospace City omvat de bouw van de Hainan Commercial Launch Site. Naast satellietgegevens en applicatiediensten zal de stad ook raketassemblage-industrieën en onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten voor satellieten omvatten. De betrokken partijen hebben contracten getekend om zich in de stad te vestigen. Ze omvatten CASC, de Chinese Academie van Wetenschappen (CAS) en de commerciële lanceringsbedrijven Deep Blue Aerospace en iSpace. Herbruikbare vloeibare draagraketten worden ontwikkeld door het laatste paar.


Wenchang was al de focus van China’s ontwikkelende lanceringsmogelijkheden. Het begon met de bouw van het Wenchang Satellite Launch Center in 2014. Dit maakte het voor China mogelijk om nieuwe, krachtigere cryogene raketten te lanceren. Deze raketten kunnen ruimtestationmodules van 22 ton in een baan om de aarde brengen. De eerste interplanetaire expeditie van het land, Tianwen-1, evenals een terugkeermissie naar de maan, werden beide vanaf deze locatie gelanceerd. Met plannen voor maximaal 30 lanceringen per jaar wordt verwacht dat de activiteiten van de site zullen toenemen.


Wenchang zal in de toekomst een grotere rol spelen in de toekomstige ruimtedoelstellingen van China, aangezien de locatie wordt uitgebreid om het gemakkelijker te maken om missies naar de maan te lanceren. Een testlancering in een lage baan om de aarde van de personeelsdraagraket die CASC aan het bouwen is voor maanmissies staat gepland voor 2026. Een snelle missie om mensen vóór 2030 op de maan te laten landen, kan worden ondersteund door twee van de volledige drietraps raketten met drie kernen.


Wenchang zal deelnemen aan de lancering van de Chinese megaconstellatie voor communicatie in een lage baan om de aarde Guowang met behulp van de Long March 5B-raket naast menselijke missies. De communicatiediensten en infrastructuur in China zullen profiteren van deze enorme constellatie.