Eerste beelden van schade aan Lekkende Sojoez-ruimtevaartuigen vrijgegeven door Rusland

Uncategorized

De eerste foto’s van de externe schade achter het radiatorlek aan boord van een Sojoez-ruimtevaartuig aangemeerd bij het internationale ruimtestation ISS werden op maandag 13 februari openbaar gemaakt door Roscosmos, het Russische ruimteagentschap. Roscosmos beweert dat een meteoroïde-inslag de oorzaak was van de schade. en de organisatie onderzoekt de zaak nog. Een camera op de manipulator in het Amerikaanse deel van het ISS werd gebruikt om foto’s te maken van het gat in het thermoregulatiesysteem van de scheepsradiator.


Het lek werd ontdekt op 14 december. Hierdoor werd de lancering van een nieuw Sojoez-ruimtevaartuig, MS-23, uitgesteld tot maart 2023. Ondertussen werd de situatie onderzocht. Deze vertraging komt na een ander koelvloeistoflek op het Progress 82 robotachtige vrachtruimtevaartuig. Het lek werd ontdekt twee dagen voordat de foto’s openbaar werden gemaakt.


De Sojoez MS-22 stuurde NASA-astronaut Frank Rubio en kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin in september naar het internationale ruimtestation ISS. Volgens NASA-programmafunctionarissen vormt het ondanks het lek geen bedreiging voor het station of de bemanning. De ISS-partners zijn echter nog steeds wanhopig op zoek naar een antwoord op deze kwestie.


Astronauten kunnen niet met de lekkende Sojoez MS-22 naar de aarde worden teruggevlogen, tenzij er een noodgeval is aan boord van het ruimtestation. Prokopyev en Petelin zullen terugkeren in de MS-22 als er een evacuatie nodig is voor de aankomst van MS-23. Rubio zal daarentegen moeten reizen met een SpaceX Dragon-capsule. De SpaceX Dragon-capsule kan slechts vier extra astronauten bevatten. Het wordt als een gevaarlijk idee beschouwd om een derde persoon aan boord van de koelvloeistofloze Sojoez te hebben tijdens de verzengende opstijging door de atmosfeer van de aarde.


Oorspronkelijk was de lancering van de Sojoez MS-23 in februari gepland vanaf de Baikonoer-kosmodroom in Kazachstan. Het zal de problematische MS-22 vervangen, die is uitgesteld tot maart. De missies van Rubio, Prokopyev en Petelin zullen waarschijnlijk niet erg worden beïnvloed door de korte vertraging. Dit komt omdat van hen al werd verwacht dat ze twee keer zoveel tijd in het ISS zouden doorbrengen.


Na het ongeluk zijn NASA en SpaceX in gesprek om de afscherming van het Crew Dragon-ruimtevaartuig van laatstgenoemde te vergroten. Crew-6, de volgende SpaceX-personeelsmissie naar het ISS, staat gepland voor lancering op 26 februari.


Het incident dient als herinnering aan het belang van routineonderhoud en onderzoeken van ruimtevaartuigen. Bovendien benadrukt het de noodzaak van noodprocedures en back-upplannen in het geval van ongeplande ongelukken. Om de veiligheid van astronauten en bemanningsleden te beschermen, is het van cruciaal belang om een hoge mate van aandacht en voorbereiding te behouden naarmate ruimteverkenning en reizen wijdverspreider worden.