Een Japanse privélander vestigt een record voor afgelegde afstand op weg naar de maan

Uncategorized

De Hakuto-R is een particulier gefinancierde en commercieel geëxploiteerde maanlander. Het vorige record voor de grootste afstand afgelegd door een ruimtevaartuig is door dit record overtroffen. Op 20 januari bereikte het ruimtevaartuig een afstand van de aarde van 855.000 mijl (1,376 miljoen kilometer). Door dit te doen, verbrijzelde het het vorige record van de CAPSTONE cubesat. CAPSTONE cubesat is een privé-maansonde die tot wel 951.908 mijl (1.531.948 km) heeft afgelegd voordat hij in november in een baan om de maan kwam. De CAPSTONE wordt echter beheerd door een NASA-aannemer en is niet geheel commercieel.


Een SpaceX Falcon 9-raket lanceerde op 11 december het Hakuto-R-ruimtevaartuig van het in Tokio gevestigde bedrijf ispace. Het werd ontworpen en ontwikkeld voor maanmissies. Als er geen problemen zijn, zal de lander midden tot eind maart in een baan om de maan komen. Ook zal het eind april een zachte maanlanding uitvoeren. Een zachte landing op de maan moet nog worden uitgevoerd door een particulier bedrijf. Daarom zou het succes een belangrijke mijlpaal betekenen voor zowel Japan als particuliere ruimtevaartuigen.


ispace Chief Technical Officer (CTO) Ryo Ujiie verklaarde dat de missie verloopt zoals gepland. Bovendien opereert het ruimtevaartuig effectief in de diepe ruimte. Dit onthulde Ryo tijdens een telefonische vergadering met journalisten op 27 februari. Een kleine rover voor het ruimteagentschap van de Verenigde Arabische Emiraten, Rashid genaamd, is een van de operationele ladingen die de Hakuto-R aan boord heeft.


Deze missie is geen eenmalige gebeurtenis voor ispace, aangezien ze van plan zijn meer missies uit te voeren. Het ambitieuze doel van het bedrijf om een duurzame economische voetafdruk te creëren in een baan om de aarde en de maan omvat de lancering van robotlandingsmissies in 2024 en 2025. Ispace-personeel onthulde wat nieuwe informatie over de aanstaande missies tijdens het gesprek met journalisten. De Mission 2-lander moet in 2024 vliegen. Het zal een module bevatten voor het eerste experiment met voedselproductie op de maan waarbij gebruik wordt gemaakt van microalgen. Daarnaast zal het een experiment hebben om water op het maanoppervlak te splitsen. Japanse bedrijven zullen deze twee ladingen leveren.


Twee communicatie-relaissatellieten zullen in 2025 door de Mission 3-lander worden ingezet om connectiviteit aan de andere kant van de maan te vergemakkelijken. De lancering van de lander van deze missie is gepland in 2025. Het doel van deze satellieten is om meerdere jaren in een baan om de maan te blijven. De Mission 3-lander zal ook worden vergezeld door een paar ride-along-satellieten.


ispace heeft ambitieuze plannen voor robotlandingsmissies op de maan. Deze plannen tonen een groeiende belangstelling voor maanverkenning door particuliere ondernemingen. Bovendien tonen ze een mogelijke stap weg van door de overheid geleide ruimtevaartinitiatieven. Dankzij het succes van de Hakuto-R-missie kan een duurzamere menselijke aanwezigheid in de ruimte tot stand worden gebracht. Dit kan ook de deur openen voor toekomstige privé gefinancierde maanmissies.