EA Sports FC24: Dezelfde identiteitscrisis ondanks nieuwe naam

EA Sports FC24: Dezelfde identiteitscrisis ondanks nieuwe naam

Uncategorized

EA Sports FC24 werd verwelkomd als het begin van een nieuw tijdperk. Electronic Arts werd gehoopt om het publiek opnieuw te winnen, nu de naam “Fifa” niet meer werd gebruikt. Het gebruik van het nummer ‘Love me again’ in de onthullingstrailer liet vermoeden dat dit een speciale gelegenheid was. Helaas lijkt dit tot nu toe ijdele hoop.

Tijdens de presentatie werden de verbeteringen van FC24 uitgebreid besproken. EA toonde de pijnpunten van eerdere voetbalervaringen, waarbij de naam ‘Fifa’ duidelijk werd vermeden. De verbeteringen werden toegeschreven aan Hypermotion V, PlayStyles en de Frostbite Engine, geïnspireerd door het Nederlandse totaalvoetbal.

Een van de meest opwindende technologische verbeteringen was de nieuwe versie van Hypermotion. In plaats van het organiseren van eigen motion capture-wedstrijden, werd het mogelijk om animaties vast te leggen aan de hand van camerabeelden uit echte wedstrijden. Hierbij werden gegevens van meer dan 180 wedstrijden op het hoogste niveau gebruikt, met de bewegingen van 1200 spelers tijdens het rennen. Hierdoor werden specifieke renanimaties voor spelers mogelijk, zoals bijvoorbeeld de explosieve manier van rennen van Haaland.

Daarnaast werd samengewerkt met sportdatabedrijf Opta om de vaardigheden van spelers nauwkeuriger over te brengen. Op basis van echte data kregen spelers bepaalde PlayStyles toegewezen, wat hun acrobatische vaardigheden, trucjes of balvaardigheid beïnvloedde.

De Frostbite Engine zorgde ervoor dat alle elementen harmonieus samenkomen. Dankzij verbeterde belichting en schaduwen ontstaat er een groter contrast, zowel op het veld als op de tribunes. Nieuwe filmpjes, zoals beelden uit de kleedkamer in de rust, dragen bij aan een realistischere tv-uitzending.

Ondanks al deze verbeteringen, lijkt de nadruk nog steeds te liggen op aanvallend en spectaculair voetbal met veel doelpunten. Het realisme lijkt hierdoor ondergeschikt te zijn. Bij de eerste doelpunten vallen onrealistische situaties op, zoals de bal die dwars door het standbeen van Kevin de Bruyne gaat voordat hij in het doel belandt. Dit soort onrealistische momenten blijven terugkomen, wat de identiteitscrisis van eerdere EA-voetbalervaringen voortzet.

Hoewel FC24 weliswaar veranderingen heeft doorgevoerd en vrouwelijke spelers en vrouwenvoetbal serieuzer neemt dan in eerdere versies, blijft het in de kern geen voetbalsimulatie. Het is eerder een voetbalfantasie dan een realistische weergave van het spel. EA lijkt niet van plan te zijn om dit jaar in te springen op het gat dat ontstond toen Konami de naam Pro Evolution Soccer liet vallen.

Gelukkig zijn er andere interessante vernieuwingen te vinden, zoals het evolueren van spelers in Ultimate Team en het bepalen van je eigen voetbalfilosofie in de carrièremodus. Daarnaast zorgen nieuwe pre-match rapportages voor een extra dimensie. Hiermee kun je je trainingen afstemmen op de behoeften van je spelers.

Al met al heeft EA Sports FC24 een identiteitscrisis, ondanks de nieuwe naam. Hoewel de technologische verbeteringen indrukwekkend zijn, blijft de nadruk liggen op een onrealistische en spectaculaire speelervaring, in plaats van een realistische voetbalsimulatie.