Klimaatverandering vergemakkelijkt verspreiding van infectieziekten

Klimaatverandering vergemakkelijkt verspreiding van infectieziekten

Uncategorized

Klimaatverandering zal naar verwachting leiden tot een gemakkelijkere verspreiding van infectieziekten zoals malaria, tuberculose en hiv over de wereld. Dit blijkt uit een rapport van het wereldfonds ter bestrijding van deze ziekten. Hoewel er momenteel een recordversnelling wordt waargenomen in de bestrijding van deze drie infectieziekten, wordt het steeds moeilijker om deze lijn in de toekomst voort te zetten. Dit komt door de uitdagingen die klimaatverandering en politieke conflicten met zich meebrengen.

De verandering van het klimaat zorgt ervoor dat er steeds meer malariagebieden ontstaan in de wereld. Dit geldt vooral voor de hooglanden van Afrika, zoals Kenia en Ethiopië. Daarnaast zullen ook cyclonen, overstromingen en andere natuurrampen naar verwachting leiden tot een dramatische toename van het aantal malaria-infecties, bijvoorbeeld in landen als Malawi en Pakistan.

Naast klimaatverandering belemmeren ook gewapende conflicten de strijd tegen infectieziekten. Conflicten, groeiende ongelijkheid en schendingen van de mensenrechten maken het steeds moeilijker om de meest kwetsbare mensen de benodigde zorg te bieden. Gezondheidszorgsystemen worden overbelast en medicijnen zijn moeilijk op de juiste plaats te krijgen.

In sommige delen van Afrika lopen jonge meisjes een hoger risico om geïnfecteerd te raken door hiv dan jongens, vanwege gendergerelateerd geweld en economische en educatieve achterstanden. Nederland speelt al jarenlang een grote rol in het bevorderen van gendergelijkheid en mensenrechten in kwetsbare gebieden. Volgens Peter Sands, uitvoerend directeur van het wereldfonds, is het belangrijk om te investeren in duurzame hulpmiddelen om infectieziekten te bestrijden en tegelijkertijd voorbereid te zijn op toekomstige gezondheidsbedreigingen.

Ondanks deze uitdagingen heeft het wereldfonds in 2022 meer dan 5,2 miljard dollar geïnvesteerd om deze ziekten te bestrijden, met positieve resultaten. Zo zijn er vorig jaar 220 miljoen muskietennetten verstrekt in de strijd tegen malaria en hebben 24,5 miljoen mensen therapie gekregen met antiretrovirale medicijnen voor hiv. Ook werden 6,7 miljoen mensen behandeld voor tuberculose.

Om de strijd tegen deze infectieziekten voort te zetten, wil het wereldfonds de eerlijke toegang tot innovatieve hulpmiddelen versnellen, zoals de dapivirine-ring ter preventie van hiv bij vrouwen en mobiele röntgenapparatuur voor de bestrijding van tuberculose. Daarnaast zal in 2024 een vernieuwd muskietennet met effectievere muggenverdelgers grootschalig beschikbaar zijn.