Donkere maankrater verlicht door de NASA-maancamera van de Zuid-Koreaanse sonde

Uncategorized

NASA’s nieuwste maancamera, ShadowCam, heeft een foto gemaakt van een donkere maankrater. In de afbeelding wordt een donkere maankrater verlicht door het vage licht dat wordt weerkaatst door de naburige berg. Een deel van de Marvin-krater met een diameter van 4,5 km is zichtbaar op de foto die op 28 februari is genomen. De Marvin-krater bevindt zich op slechts 25 km van de zuidpool van de maan. Met behulp van ShadowCam zijn details van de voorheen onzichtbare permanent geschaduwde gebieden (PSR’s) zichtbaar gemaakt. ShadowCam is gemaakt om gereflecteerd licht te vinden.


Terwijl gebieden die worden verlicht door direct zonlicht er voor het apparaat verzadigd uitzien, is de ultragevoelige ShadowCam in staat om PSR’s te identificeren in omstandigheden met zeer weinig licht. De nieuwe afbeelding benadrukt de aanzienlijke variaties in de richting van de verlichting die nabije kraters ervaren. Dit wordt gedaan door de verlichting van kraters binnen en buiten de rand van de Marvin-krater te contrasteren. Dit komt omdat het zwakke licht dat de krater verlicht, wordt weerkaatst door de aangrenzende bergen.


Het ruimtevaartuig Danuri, opererend onder het Korea Aerospace Research Institute, kwam in december 2022 in een baan om de maan. De camera’s van de Lunar Reconnaissance Orbiter zijn in gebruik sinds 2009. Ze zijn ingebouwd in de ShadowCam, die 200 keer gevoeliger is. De foto’s met hoge resolutie die door ShadowCam zijn gemaakt, kunnen belangrijke inzichten bieden in de evolutie van de maan en het als ijs bevroren water in schaduwrijke gebieden.


Tijdens de inbedrijfstellingsfase heeft de ShadowCam al eerder ongehoorde informatie over de Shackleton-krater onthuld. De camera maakt deel uit van een groter initiatief van NASA om de maan beter te bestuderen. Bovendien is het bedoeld om te helpen bij de selectie van landingsplaatsen voor Artemis-missies die bemanningsleden vervoeren. De informatie verzameld door ShadowCam en andere apparatuur op Danuri zal NASA helpen bij het beter plannen van de Artemis-missies. Idealiter openen ze de deur voor een langer verblijf van mensen op de maan.


Ursula Marvin, een baanbrekende planetaire geoloog, is vereerd dat haar krater Marvin heet. ShadowCam kan beelden van het binnenste van de krater vastleggen omdat deze zich altijd in de schaduw bevindt. De afbeelding gemaakt door ShadowCam heeft onbekende details onthuld over de rand van de krater en de omgeving. Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in de PSR’s in de poolgebieden van de maan. De aanwezigheid van bevroren water in de vorm van ijs is hier de oorzaak van. Het water zou een waardevolle hulpbron zijn voor aanstaande maanexpedities.


Danuri heeft zijn vijf extra payloads gebruikt, inclusief zijn primaire camera, die foto’s heeft teruggestuurd. Zuid-Korea’s pogingen om zichzelf te doen gelden als een prominente speler in de ruimtevaartindustrie worden gesymboliseerd door het ruimtevaartuig. Het partnerschap tussen NASA en Zuid-Korea heeft het voor beide landen mogelijk gemaakt om informatie en vaardigheden van elkaar te krijgen.