De ontwrichtende impact van LEO-constellaties op GEO-capaciteitscontracten

Uncategorized

Klanten van satellietbreedbanddiensten eisen steeds vaker contracten met kortere looptijden. Ze maken zich op voor een overloop van capaciteit in een lage baan om de aarde (LEO). De overstroming zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de markt voor capaciteitscontracten in een geostationaire baan (GEO). Leidinggevenden van regionale satellietexploitanten beweren dat deze trend het gevolg is van de perceptie van consumenten van een dreigend capaciteitsoverschot. Het overschot is te danken aan LEO-constellaties met capaciteit terabits.


GEO-operators staan meer onder druk bij het onderhandelen over contracten met hen. Dit komt door de nieuwe voorkeur van klanten voor jaarcontracten boven traditionele vijfjarige contracten. Tijdens de Satellite 2023-conferentie verklaarde Amit Somani, CEO van Asia Broadcast Satellite (ABS), een in Hong Kong gevestigd bedrijf, dat consumenten steeds vaker op zoek zijn naar contracten met kortere looptijden terwijl ze wachten tot de markt hogere prijzen ziet. Chief Strategy Officer bij Arabsat in Saoedi-Arabië, Abdulhadi Alhassani, benadrukte dat omdat LEO-satellieten tijd doorbrengen in dunbevolkte gebieden, niet al hun beschikbare capaciteit bruikbaar is.


GEO-satellieten daarentegen zijn vast gepositioneerd om continue dekking van bevolkte gebieden te bieden. De focus en financiering hebben ook invloed op de sector die LEO onlangs heeft gekregen ten opzichte van GEO. Volgens Kyle Whitehill, CEO van Avanti Communications in het VK, is het nu aanzienlijk moeilijker om een nieuwe satellietconstellatie voor GEO-operators te financieren dan voorheen. Desalniettemin hebben de LEO-constellaties, vooral Starlink, de zichtbaarheid van de hele satellietindustrie vergroot. Dit heeft meer klanten naar hun diensten in het algemeen getrokken.


Somani van ABS verklaarde dat hoewel klanten afzien van de kortingen die ze zouden krijgen bij bestellingen op langere termijn, kortere contracten ook het inkomen kunnen verhogen. Regionale satellietexploitanten voelen al de impact van LEO op GEO-capaciteitscontracten terwijl Starlink en OneWeb hun LEO-constellaties wereldwijd blijven uitbreiden. De consumenten van vandaag eisen meer flexibiliteit en GEO-operators moeten veranderen om concurrerend te blijven in de veranderende markt.


Niet alleen lokale satellietexploitanten ervaren de effecten van LEO-constellaties op GEO-capaciteitscontracten. Verwacht wordt dat ook grote satellietexploitanten zoals Intelsat, SES en Eutelsat zullen worden beïnvloed. De vraag naar GEO-operators om concurrerend te blijven, zal alleen maar toenemen naarmate de LEO-constellaties groeien. GEO-operators moeten daarom blijven innoveren om hun aanbod te onderscheiden van dat van LEO-constellaties. Het vermogen van GEO-operators om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit zal waarschijnlijk de richting van de satellietbusiness bepalen.