De Japanse lander heeft zijn doel bereikt door met succes in de baan van de maan te komen

Uncategorized

De baan van de maan is met succes ingevoerd door ispace’s HAKUTO-R Mission 1 maanlander. Daarmee komt een poging tot maanlanding tegen eind april dichterbij. De lander bereikte de baan van de maan op 20 maart na een grote motorbrand die enkele minuten duurde. Dit was de zevende van de tien missiemijlpalen. Het bedrijf zal naar verwachting binnenkort een definitieve landingsdatum bekendmaken voor de poging van het ruimtevaartuig om in Atlas Crater te landen. Atlas Crater bevindt zich aan de rand van Mare Frigoris.


Rashid, een kleine rover gebouwd door de Verenigde Arabische Emiraten, is een van de vele klantladingen die de missie vervoert. Na de regeringen van de voormalige Sovjet-Unie, China en de Verenigde Staten zou ispace de eerste particuliere onderneming worden die voet op de maan zette. Het zal ook pas de vierde organisatie in het algemeen zijn met een succesvolle landing.


Een SpaceX Falcon 9-raket zette de eerste HAKUTO-R-missie in december 2022 in. De missie reisde 1,4 miljoen kilometer weg van de aarde voordat hij zich omdraaide om de maan te naderen. Als onderdeel van de missie van tien mijlpalen had het bedrijf verwacht dat het in de tweede helft van maart in een baan om de maan zou draaien. Het begon allemaal met de voorbereidingen voor de lancering. Ryo Ujiie, de chief technology officer van het bedrijf, zei dat ze deze kleine problemen al hadden opgelost. Dit omvatte hoger dan verwachte temperaturen in het ruimtevaartuig en een herhaaldelijk opnieuw opgestarte computer.


Net als het ruimtevaartuig dat zich momenteel in een baan om de maan bevindt, ontwikkelt ispace ook een tweede maanlander genaamd Mission 2. De lancering is gepland in 2024 met een “microrover” die ispace heeft gemaakt naast een nieuwe reeks klantladingen. Missie 3 zal een grotere lander gebruiken die is gemaakt door de Amerikaanse divisie van ispace in samenwerking met Draper. Dit zal het mogelijk maken om payloads naar de verre kant van de maan te vliegen. Draper ontving in juli een NASA Commercial Lunar Payload Services-prijs.


Het bedrijf is van plan om naar de beurs te gaan terwijl het zich opmaakt voor wat een historische maanlanding zou kunnen worden. Op 8 maart kondigde ispace aan dat het vanaf 12 april zijn aandelen zou aanbieden op de Tokyo Stock Exchange Growth Market. Op 3 april zal het bedrijf de aandelenkoers voor die effecten bekendmaken. Via verschillende privérondes heeft het bijna $ 200 miljoen opgehaald. Als het bedrijf zijn maanmissie volbrengt, kan het de publieke belangstelling verder vergroten.
Een succesvolle landing door de HAKUTO-R Mission 1 van ispace zou een opmerkelijke prestatie zijn in de verkenning van de privéruimte. Het zal het vermogen van commerciële bedrijven aantonen om de maan en daarbuiten te verkennen. Het zal intrigerend zijn om te zien hoe de maaninitiatieven van het bedrijf de toekomst van ruimteverkenning beïnvloeden.