De Hubble-telescoop heeft foto’s gemaakt van een sterrenstelsel dat lijkt op een kwal met helder verlichte ranken die stervorming ondergaan

Uncategorized

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een ongelooflijk beeld verkregen van een melkwegstelsel in het sterrenbeeld Pegasus, ongeveer 800 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd. Het JW100-stelsel is een bepaald soort “kwallenstelsel”. Er zijn lange ranken die worden verlicht door sterformaties die lijken weg te stromen van de centrale kern van de melkweg. Dit geeft het een kwallenachtige uitstraling.


Wanneer sterrenstelsels in contact komen met het diffuse gas dat clusters van sterrenstelsels doordringt, vindt er een proces plaats dat bekend staat als ram-drukstripping. Dit proces produceert de ranken. Het werkt als tegenwind en verwijdert gas en stof uit de melkweg. Dit resulteert in de slepende streamers die JW100 prominent sieren terwijl sterrenstelsels door dit ijle gas ploegen.


JW100 werd op het randje gevangen door de Hubble-ruimtetelescoop. Dit onthulde de duizelingwekkende spiraalarmen en de uitstulping van de kern die bestaat uit sterren, gas en stof. Blauwe paden die lijken op tentakels van kwallen kunnen worden waargenomen die zich uitstrekken onder de melkweg. JW100 bevindt zich in de rechter benedenhoek van de Hubble-weergave. Het is omgeven door zes kleine elliptische sterrenstelsels en het veel grotere elliptische sterrenstelsel dat bekend staat als IC 5338. IC 5338 kan worden gezien als het heldere gebied van diffuus licht bovenaan de afbeelding. Deze sterrenstelsels behoren tot een gemeenschappelijk cluster.


Het helderste lid van de melkwegcluster, IC 5338, heeft twee kernen en is gecategoriseerd als een cD-melkwegstelsel. Aangenomen wordt dat de cD-sterrenstelsels groeien door kleinere sterrenstelsels op te eten. Het kan heel lang duren voordat hun kernen zijn opgenomen. Dit betekent dat het gebruikelijk is dat ze talrijke kernen in hun lichaam hebben. De buitenste randen zijn versierd met oogverblindende lichtvlekken, die zijn samengesteld uit een groot aantal bolvormige sterrenhopen.


Onderzoek naar stervorming in de ranken van kwallenstelsels was het doel van een project waarbij de Wide Field Camera 3 van de ruimtetelescoop werd gebruikt om het Hubble-beeld te ontwikkelen. De ranken ervaren extreme omstandigheden die stervorming bevorderen. Met behulp hiervan kunnen astronomen inzicht krijgen in stervorming in andere delen van de kosmos.


Nieuwe informatie over hoe sterrenstelsels omgaan met hun omgeving wordt onthuld door de vondst van JW100 en zijn kwalachtige uiterlijk. Astronomen kunnen de evolutie van sterrenstelsels beter begrijpen door het gas en stof te onderzoeken dat is verwijderd door de ram-drukstripprocedure.