De gelijkenis van een ver sterrenstelsel met de vroege Melkweg

Uncategorized

Mensen hebben de wereld altijd als een mysterie ervaren, vol eindeloze mysteries die tot onze verbeelding spreken. Een van die wonderen is de vondst van The Sparkler, een melkwegstelsel in een netwerk van satellietstelsels en bolvormige sterrenhopen. Er wordt gedacht dat The Sparkler, die te vinden is in het zuidelijke sterrenbeeld Volans, een spiegel is van het vroege Melkwegstelsel.


Met behulp van de initiële gegevens van de James Webb Space Telescope (JWST) werd de Sparkler gevonden en de ontdekking biedt een uniek venster op de vroege scheppingsgeschiedenis van de Melkweg. Ongeveer 9 miljard jaar geleden, of 4 miljard jaar na de oerknal, kon de sterretje worden gezien, zo genoemd naar de twintig in een baan om de aarde draaiende bolvormige sterrenhopen. De roodverschuiving van 1,38, ontdekt met de nieuwe JWST plus een gelukszwaartekrachtlens, stelt ons in staat het sterrenstelsel te zien zoals het er in het verre verleden uitzag.


Professoren Duncan Forbes en Aaron Romanowsky van respectievelijk de San Jose State University in de Verenigde Staten en de Swinburne University in Australië waren de hoofdonderzoekers van het onderzoek. Twaalf van de compacte sterclusters van de Sparkler werden bestudeerd op leeftijd en metalliciteitsverdeling, en er werd ontdekt dat ze vergelijkbaar waren met de huidige omringende clusters van de Melkweg toen ze jonger waren. Er waren clusters die zowel oud als metaalrijk waren, zoals die in de uitstulping van de Melkweg, en andere die zowel oud als metaalarm waren, misschien behorend tot het satellietstelsel dat de Sparkler momenteel overspoelt.


Hoewel The Sparkler op dit moment slechts 3% van de massa van de Melkweg heeft, wordt verwacht dat het uiteindelijk de Melkweg zal inhalen in het universum zoals wij dat kennen. Door deze ontdekking hebben we een zeldzame kans om meer te weten te komen over hoe bolvormige sterrenhopen en een jonge Melkweg werden gevormd toen het universum amper een derde van zijn huidige leeftijd had.


Volgens professor Duncan Forbes: “We lijken uit de eerste hand te kijken naar de assemblage van sterrenstelsels terwijl deze zijn massa opvoert – in de vorm van een dwergstelsel en meerdere bolvormige clusters.” “Het ontstaan van bolvormige sterrenhopen is lange tijd een mysterie geweest, en we zijn verheugd dat JWST terug in de tijd kan kijken om ze in hun kindertijd te bekijken”, zegt co-auteur professor Aaron Romanowsky. The Sparkler biedt een kijkje in het verleden dat ons helpt te begrijpen hoe ons sterrenstelsel en de wereld als geheel zijn ontstaan. De ontdekking van Sparkler is het bewijs van zowel de capaciteit van menselijke nieuwsgierigheid als de grenzeloze mogelijkheid van wetenschappelijk onderzoek.


Een belangrijke ontwikkeling in de astronomie was de vondst van The Sparkler. Het biedt ons een zeldzame kijk op hoe onze Melkweg is ontstaan en waar bolvormige sterrenhopen vandaan kwamen. Dankzij de geavanceerde technologie van de James Webb-ruimtetelescoop en de aanhoudende inspanningen van wetenschappers zoals professor Aaron Romanowsky en professor Duncan Forbes, is deze bevinding nu haalbaar. De Sparkler is slechts een van de vele onopgeloste mysteries die in het universum bestaan, en er zijn talloze andere wonderen die nog moeten worden ontdekt.