De 418.000 Beast Rocket Engine voor NASA’s Moon Rocket is met succes gestart

Uncategorized

NASA heeft zojuist een volledige hot fire-test van een verbeterde RS-25-raketmotor voltooid. De raketten van het Space Launch System (SLS) die in het Artemis-programma worden gebruikt, zullen door deze motor worden aangedreven. In november 2022 werd het Orion-ruimtevaartuig voor het eerst gelanceerd door Artemis en kwam het in een baan om de maan. Het bureau bereidt zich momenteel voor op de komende lanceringen. Bemanningsleden zullen door deze lanceringen naar een baan om de maan worden getransporteerd en vervolgens weer terug.


Na midden december vorig jaar een volledige run te hebben geprobeerd, voerden NASA en Aerojet Rocketdyne de test van vandaag uit. De RS-25-motor van de Space Shuttle maakte zijn debuutvlucht in 1981 en is dus al een tijdje in gebruik. NASA heeft er in de loop der jaren echter verschillende wijzigingen in aangebracht en het is bewaard gebleven sinds de afsluiting van het Shuttle-programma. De RS-25E-motor wordt op de proef gesteld. Het is gemaakt in overeenstemming met de specificaties voor de SLS-raket en is een verkleinde versie van het oorspronkelijke ontwerp.


Omdat het ruimteschip na elke vlucht kon landen, moesten de vorige motoren van de shuttle worden hergebruikt. De SLS-raket, die niet recyclebaar is, wordt nu aangedreven door de nieuwe motoren. Bijgevolg stelt een goedkopere motor NASA in staat geld te besparen omdat de vier motoren die de raket aandrijven, inefficiënt zijn als deze eenmaal is gelanceerd.


De powerhead, het mondstuk en de controllers van deze verbeterde motor zijn slechts enkele van de nieuwe onderdelen. In het fabricageproces integreert Aerojet geavanceerde innovaties zoals 3D-printen. De nieuwe motor werd voor het eerst getest tijdens de test, die plaatsvond op hetzelfde moment dat hij wordt ingeschakeld voor zijn SLS-raketmissie.


Een motorbewakingssysteem stopte de testrun van NASA in december op het punt van 209,5 seconden. De evaluatie is een van de vele certificeringstests om te bevestigen dat de motor mensen naar de maan kan vervoeren. In een volledige test produceert de RS-25-motor een enorme stuwkracht van 418.000 pond terwijl hij 500 seconden continu vuurt. In termen van door mensen beoordeelde vloeibare raketmotoren is de RS-25 de krachtigste in de Verenigde Staten.


De specifieke impuls van 452 seconden maakt het een van de meest efficiënte motoren die er zijn. De motor onderscheidt zich ook als ’s werelds meest efficiënte vloeibare raketmotor van de eerste trap.
De locatie van de vandaag gehouden test was de Fred Haise-stand in het Stennis Space Center van NASA. De test van de motor produceerde stoomwolken die zelfs deze enorme faciliteit, die voorheen werd geïdentificeerd als de A-1-testbank en 200 voet lang is, in het niet deden lijken. De uitlaat van de RS-25-motor kan volgens NASA temperaturen van meer dan 6000 graden Fahrenheit bereiken. Als gevolg hiervan wordt er water onder de motor geblazen om af te koelen, waardoor enorme stoomwolken ontstaan.


Naast het testen van de motoren, breidt NASA ook haar faciliteiten uit in het in Florida gevestigde Kennedy Space Center en produceert tegelijkertijd de volgende drie Artemis-raketten in Michoud. Nu tests als deze goed verlopen, kan NASA binnenkort mensen naar de maan en andere planeten sturen.