Chrome viert zijn 15e verjaardag met nieuwe updates en functies

Chrome viert zijn 15e verjaardag met nieuwe updates en functies

Uncategorized

Chrome is al weer 15 jaar onder ons, en volgens Google blijft het nog steeds trouw aan zijn oorspronkelijke doel: een browser bouwen die snel, betrouwbaar, veilig en makkelijk te gebruiken is. Om de verjaardag van de browser te vieren, worden er een paar updates op het gebied van design, extensies, zoeken en safe browsing toegevoegd.

Op basis van de Material You design taal, heeft Google de iconen van de browser vernieuwd. De focus lag op het beter leesbaar maken van iconen en kleurpaletten die beter aansluiten bij de tabs en zijbalk van de browser. Er is vooral gewerkt aan het verbeteren van het onderscheid tussen werk- en persoonlijke accounts. De browser houdt ook beter rekening met besturingssysteem-niveau instellingen, zoals de donkere modus. Ook zijn de menu’s aangepast, zodat je makkelijk bij je extensies, vertaalfunctie en wachtwoordbeheer kunt.

Material You heeft Google ook doorgevoerd in de Chrome Web Store, waardoor het makkelijker wordt om nieuwe extensies te vinden. Nieuwe extensiecategorieën zijn toegevoegd, waaronder AI-powered extensies en Editor’s Spotlight. Ook is Safety Check ingebouwd, dat je helpt schadelijke extensies te identificeren. Op zakelijk gebied zijn CRXcavator en Spin.AI Risk Assessment ingebouwd, die je kunt benaderen via Chrome Browser Cloud Management.

Zoeken is en blijft natuurlijk het paradepaardje van Google. Het bedrijf heeft dit nog verder geïntegreerd in de browser in de zijbalk. Vooral het zoeken op de pagina via Google kun je makkelijk bereiken via het drie puntjes menu, waarbij de resultaten getoond worden in de zijbalk. Generatieve AI is ook van de partij, waardoor het mogelijk wordt om makkelijk samenvattingen te maken van de huidige pagina en daarna direct naar dat pagina gedeeld door te linken. Helaas is dit nog in de testfase en nog niet beschikbaar in Nederland.

Google Safe Browsing is ook verder verbeterd. Door de huidige URL in realtime te controleren op schadelijkheid verwacht Google dat dit de beveiliging met ongeveer 25% zal verbeteren. Wanneer deze verbeteringen beschikbaar zullen zijn in je eigen Chrome browser, is nog niet bekend. Google wil dit binnen enkele weken uitbrengen naar de productieversie van Chrome.