China’s Shenzhou-15 astronauten voeren geheime tweede ruimtewandeling uit

Uncategorized

De Shenzhou-15 astronauten uit China, Fei Junlong en Zhang Lu, hebben de afgelopen dagen hun tweede extravehicular oefening voltooid. Dat deden ze door een ruimtewandeling te maken buiten het Tiangong-ruimtestation. Maar voor het eerst gaf China geen voorafgaande kennisgeving of andere informatie over het evenement. Als gevolg hiervan riep het vragen op over het gebrek aan transparantie rond zijn ruimtevaartinspanningen.


Het Chinese Human Spaceflight Agency, CMSA, onthulde alleen dat bemanningslid Deng Qingming uit Tiangong en grondpersoneel de ruimtewandeling ondersteunden. Afgezien van deze informatie heeft CMSA er geen andere informatie over vrijgegeven.


In tegenstelling tot eerdere Tiangong EVA’s wordt de ruimtewandeling in het geheim uitgevoerd. CMSA had aangekondigd, zij het in algemene bewoordingen, dat de operaties van Tiangong EVA binnenkort zullen plaatsvinden. EVA-video is eerder beschikbaar gesteld door Chinese staatsmedia. Sommige experts hebben opgeroepen tot meer openheid en transparantie rond China’s bemande ruimtevluchtinspanningen. De experts zeiden dat andere ruimtevaartactoren het gebrek aan transparantie misschien als problematisch ervaren.


In de aanloop naar het Nationale Volkscongres, de jaarlijkse parlementaire zitting van China, vindt nu een reorganisatie plaats van de belangrijkste regeringsrollen. Het Nationale Volkscongres begint op zondag. Het is waarschijnlijk dat de geheimhouding rond de meest recente ruimtewandeling werd ingegeven door gevoeligheid voor op handen zijnde veranderingen. China’s bemande ruimtevluchtactiviteiten zijn vaak goed bewaarde geheimen. Bovendien worden zelfs de identiteiten van de bemanningen voor toekomstige missies pas een dag voor de lancering openbaar gemaakt. Dit gebeurt tijdens zorgvuldig geplande persconferenties.


China is begonnen met het selecteren van de eerste buitenlandse astronauten die naar het ruimtestation reizen. Het maakt zich ook op om zijn Tiangong-buitenpost uit te breiden. Een vierde lichting kandidaat-astronauten wordt momenteel gekozen in het land. De meest recente aanwervingen zijn onder meer ingenieurs en specialisten op het gebied van laadvermogen. China publiceert om de vijf jaar witboeken waarin het zijn intenties en prioriteiten voor de komende jaren in de civiele sector schetst.


De Chinese rover Zhurong op Mars zou naar verwachting in december weer opstarten in Utopia Planitia. De inactiviteit ervan is waargenomen tijdens de winter op het noordelijk halfrond. Na de verwachte reactivering van de rover rond de lente-equinox moeten ruimtebeambten echter nog een update over de toestand ervan uitbrengen. De rover staat al maanden stil, zoals blijkt uit beelden van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter. Bovendien heeft het mogelijk een laag Marsstof gekregen. Hierdoor zou Zhurong niet genoeg warmte of elektriciteit kunnen produceren.


Experts hebben opgeroepen tot meer openheid en eerlijkheid over tegenslagen en onvoorziene moeilijkheden. Dit is een gevolg van het gebrek aan transparantie rond China’s ruimte-inspanningen. China zal de transparantie moeten vergroten. Bovendien zal het zichzelf moeten positioneren als een meer conventionele ruimtemacht terwijl het zijn ruimteprogramma ontwikkelt.