China en Frankrijk werken samen voor geavanceerde Gamma-Ray Burst-onderzoeksmissie

Uncategorized

China en Frankrijk hebben samengewerkt aan een baanbrekende onderzoeksmissie voor gammastraaluitbarstingen. Deze missie zal geavanceerde wetenschappelijke instrumenten uit beide landen gebruiken. In 2014 bundelden de Chinese National Space Administration (CNSA) en het Franse Centre national d’études spatiales (CNES) hun krachten om de Space-based multi-band astronomical Variable Objects Monitor (SVOM) te lanceren.


Voor de missie zal een satelliet worden gebruikt met uiterst gevoelige apparatuur voor het detecteren van gammaflitsen. Gammastraaluitbarstingen zijn intense kosmische explosies die slechts enkele seconden duren. Bovendien zenden ze elektromagnetische straling uit met hoge energieën in het röntgen- en gammastralingsspectrum. De satelliet gaat op zoek naar deze uitbarstingen en het missieconsortium bestaat uit verschillende organisaties. Ze omvatten het National Astronomical Observatory of China (NAOC), Institute of High Energy Physics (IHEP) en Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie (IRAP) in Frankrijk, evenals Leicester University in het VK en de National Autonomous University of Mexico (UNAM).


De Gamma Ray Burst Monitor (GRM) en Visible Telescope (VT) werken samen om lichtemissies in optische golflengten te detecteren die onmiddellijk na een gammastraaluitbarsting (GRB) optreden. Bovendien zal het het emissiebereik meten van GRB’s die afkomstig zijn uit China. De Microchannel X-ray Telescope (MXT) daarentegen is gemaakt door Frankrijk. Het maakt gebruik van nieuwe “lobster eye” -optiek om een breed gezichtsveld te bieden. Beide telescopen zijn ontwikkeld door Frankrijk. China en Frankrijk zullen beide bijdragen aan het grondgedeelte van de missie. Het zal worden gebruikt om het ruimtevaartuig te besturen, wetenschappelijke gegevens te verzamelen en vervolgonderzoeken van GRB’s te plannen.


Het Shanghai Engineering Center for Microsatellites in China heeft de SVOM-satelliet gebouwd. Het heeft een massa van 2.050 pond (930 kilogram). De satelliet is gebouwd voor een nominale missie van drie jaar, met een mogelijke verlengde termijn van twee jaar. Met behulp van de Long March 2C-raket zal de satelliet volgens planning in december worden gelanceerd vanaf de Xichang-ruimtehaven in het zuidwesten van China.


Volgens het Twitter-account van de missie zijn de twee ladingen onlangs beschikbaar gesteld voor doorvoer naar China voor satellietintegratie. De gezamenlijke missie vertegenwoordigt een belangrijke vooruitgang in de studie van gammastraaluitbarstingen. Bovendien toont het het belang aan van internationale samenwerking bij wetenschappelijk onderzoek en ruimteontdekking.
De gezamenlijke Chinees-Franse missie om gammastraaluitbarstingen te bestuderen is het bewijs van de effectiviteit van grensoverschrijdende samenwerking en wetenschappelijk onderzoek.

Gammastraaluitbarstingen zijn intense, korte kosmische explosies waarnaar wordt gezocht door een satelliet die is uitgerust met geavanceerde onderzoekstools. China en Frankrijk zullen beide bijdragen aan het grondgedeelte van de missie, dat zal worden gebruikt om het ruimtevaartuig te besturen, wetenschappelijke gegevens te verzamelen en vervolgonderzoeken naar GRB’s te plannen. De lancering van de missie in december zal een belangrijk keerpunt zijn voor de wetenschap van gammaflitsen en de ruimtevaart.