Can Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Sustain Its Factory in Arizona?

Can Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Sustain Its Factory in Arizona?

Uncategorized

Sinds Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zijn plannen aankondigde om zijn eerste Amerikaanse fabriek in noord Phoenix te bouwen, heeft het veel lof ontvangen van gekozen leiders. Ze benadrukken de economische voordelen, waaronder de creatie van hoogwaardige banen, een investering van $40 miljard en de aantrekking van andere bedrijven naar het gebied. Echter, te midden van de complimenten, stellen veel inwoners zich de vraag of TSMC een fabriek in Arizona kan behouden.

Deskundigen wijzen erop dat het duurder is om microchips in de VS te produceren in vergelijking met Taiwan. Ondanks tegenvallende verkoopcijfers beweert TSMC dat het $15 miljard aan belastingvoordelen en subsidies van de federale CHIPS Act nodig heeft om zijn fabriek in Arizona financieel haalbaar te maken. Daarnaast heeft het bedrijf moeite gehad om geschoolde werknemers aan te trekken, wat sommigen toeschrijven aan een tekort aan werknemers in de industrie en anderen aan problemen zoals een veeleisende bedrijfscultuur en niet-concurrerende lonen.

TSMC kreeg een tegenslag te verwerken toen het een vertraging van een jaar aankondigde in de opening van zijn faciliteit in Arizona. De vertraging werd deels toegeschreven aan de noodzaak om werknemers uit Taiwan te importeren om de bouw te voltooien. Lokale aannemers beweren echter dat ze opzij werden geschoven toen buitenlandse werknemers arriveerden, en ze uitten bezorgdheid over veiligheidsrisico’s op de bouwplaats. Als reactie kondigde gouverneur Katie Hobbs een strenger, vrijwillig veiligheidsprogramma aan, inclusief frequentere inspecties op de bouwplaats.

Het wantrouwen wordt versterkt door de bekende geheimhouding van TSMC. Het bedrijf, verantwoordelijk voor de fabricage van geavanceerde halfgeleiders die essentieel zijn voor diverse technologieën, opereert in de buurt van China, dat mogelijk geïnteresseerd is in toegang tot zijn intellectuele eigendom. Hoewel er geopolitieke factoren zijn die de terughoudendheid van TSMC over zijn uitbreiding naar Arizona beïnvloeden, roept het gebrek aan transparantie zorgen op onder inwoners van Phoenix. De stad heeft $200 miljoen geïnvesteerd in infrastructuur voor de TSMC-faciliteit en wil de garantie dat het bedrijf langer blijft dan de duur van de subsidiëring en verantwoord omgaat met middelen.

Hoewel TSMC beloftes heeft gedaan over waterbesparing en milieubeheer, blijven specifieke vragen over zijn activiteiten in Arizona onbeantwoord. Veel aspecten van het project zijn afhankelijk van vertrouwen in plaats van transparantie. Hoewel de betrokkenheid van TSMC bij het veiligheidsplan van de gouverneur positief wordt gezien, vereist het opbouwen van vertrouwen en betrokkenheid bij de gemeenschap voortdurende inspanningen. Inwoners blijven sceptisch en willen meer concrete bewijzen dat TSMC de gedane beloftes zal nakomen.