Axiom onthult prototype ruimtepak voor toekomstige maanastronauten

Uncategorized

Het prototype van het ruimtepak dat door Amerikaanse astronauten zal worden gedragen op hun aanstaande reis naar de maan is gepresenteerd door Axiom Space. Axiom Space heeft het nieuwe pak gemaakt en geproduceerd. Binnenkort zal het dit nieuwe pak als “verhuur” aan NASA verhuren, in tegenstelling tot de pakken die door Apollo-astronauten worden gedragen. Volgens Mike Suffredini, president en CEO van Axiom Space, zal het Artemis III-ruimtepak het voor mensen mogelijk maken om veilig en productief op de maan te werken. Dit ondanks de moeilijke omstandigheden van de zuidpool van de maan.


Axiom kreeg een taakopdracht van $ 228,5 miljoen als onderdeel van een deal van $ 1,26 miljard. Het geld was voor de constructie van NASA’s nieuwste ruimtepakken om de Artemis-maanmissies in 2022 mogelijk te maken. Het nieuwe Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) ruimtepak maakt gebruik van de xEMU. Dit is een pak gemaakt door NASA’s ingenieurs in het Johnson Space Center in Houston. Het biedt verbeterde bescherming tegen de ruwe omgeving en verhoogde flexibiliteit. Bovendien beschikt het over gespecialiseerde apparatuur om aan exploratiebehoeften te voldoen en het wetenschappelijk potentieel uit te breiden.


Met de geavanceerde technologieën van AxEMU gelooft Axiom dat er meer van het maanoppervlak kan worden verkend dan ooit tevoren. De ruimtepakken van NASA-astronauten hebben een witte buitenlaag. De functie is om warmte te weerkaatsen en de drager te beschermen tegen extreem hoge temperaturen in direct zonlicht. De alternatieve Apollo-geschiedenisserie “For All Mankind” op Apple TV+ bracht kostuumontwerper Esther Marquis aan boord om aan de unieke deklaag van het prototype te werken.


NASA is van plan om de eerste Amerikaanse vrouw en de tweede Amerikaan die op de maan lopen aan boord van Artemis III te plaatsen. De lanceringsdatum hiervoor is december 2025. Toekomstige Artemis-vluchten zullen astronauten uit andere partnerlanden vervoeren. Dit omvat ook die uit Japan en de lidstaten van de European Space Agency, evenals de eerste persoon van kleur. De AxEMU is vanaf de grond opgebouwd om een grote verscheidenheid aan bemanningsleden aan te kunnen. Dit was om NASA te voorzien van de commercieel geproduceerde menselijke systemen die nodig waren. De menselijke systemen zijn nodig om toegang te krijgen tot, te leven en zaken te doen op en rond de maan,
Voor de ontwikkeling van de AxEMU werkte Axiom Space samen met een groep bedrijfsspecialisten. Dit omvatte KBR, Sophic Synergistics, Air-Lock, David Clark Company, Arrow Science and Technology, Paragon Space Development Corporation en APT Research. Axiom heeft particulier gefinancierd personeel voorbereid om te lanceren naar en te verblijven in het internationale ruimtestation ISS.

Bovendien bouwt het zijn eigen ruimtestation voor winst. Maar dit is het eerste onder druk staande kledingstuk dat het bedrijf heeft geproduceerd voor gebruik in de ruimte, laat staan op de maan.
“Met de expertise van ons team kan NASA rekenen op het ruimtepak van de volgende generatie”, aldus Mark Greeley. Mark is de programmamanager voor extravehicular activity (EVA) van Axiom Space. “We hebben de jarenlange lessen die NASA heeft geleerd zorgvuldig geëvalueerd. Op basis van die ervaring hebben we een ruimtepak gemaakt voor zowel maanmissies als voor onze toekomstige klanten bij Axiom Space.” Axiom Space zal ook het systeempersoneel van NASA opleiden en helpen bij real-time operaties.