Aurora-Palooza en zonnestorm vertragen de lancering van SpaceX, beïnvloeden boorplatforms in Canada

Uncategorized

De lancering van Starlink-satellieten door SpaceX en de werking van meerdere boorplatforms in Canada werden op 27 februari vertraagd en verstoord. De vertraging werd veroorzaakt door een krachtige zonnestorm. De storm werd door de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) erkend als een zware G3 geomagnetische storm. Het werd veroorzaakt door twee coronale massa-ejecties (CME’s) en stromen van snelle zonnewind die in de richting van de aarde bewegen. Vanwege de storm waren aurora-displays te zien in Noord-Amerika en Europa.


Om toekomstige gebeurtenissen zoals die in februari 2022 te voorkomen, werkt SpaceX samen met NOAA. Als gevolg hiervan stelde het bedrijf de lancering van de Starlink-satellieten uit tot de storm voorbij was. Hierdoor zouden ze ongeveer vier en een half uur na het oorspronkelijke plan kunnen worden gelanceerd. De G3-storm maakte GPS-signalen onbetrouwbaar, waardoor de booroperaties op verschillende Canadese boorplatforms tijdelijk werden verstoord.


De onderbreking van de booroperaties werd veroorzaakt door de interferentie van de storm met GPS-signalen. De boorplatforms zijn voor nauwkeurige navigatie afhankelijk van GPS-signalen. De verstoring werd veroorzaakt door geomagnetisch geïnduceerde stromingen in de grond. Deze beoordeling werd gegeven door Tamitha Skov. Tamitha is een Amerikaanse zonnefysicus en expert op het gebied van ruimteweer. Naarmate het zonnemaximum dichterbij komt, wordt de kans voorzien dat deze onderbrekingen vaker voorkomen. Naarmate de zonnecyclus zijn maximum nadert, is het waarschijnlijk dat aurora’s en verstoringen de komende twee jaar vaker zullen voorkomen. Deze verstoringen zijn vergelijkbaar met die van SpaceX en de Canadese oliemaatschappijen


De 25e geregistreerde zonnecyclus blijkt al aanzienlijk sterker te zijn dan wat NASA en NOAA aanvankelijk hadden voorspeld. Tijdens deze cyclus hebben zich nog geen sterke G4- en G5-stormen voorgedaan. Sommige satellieten in een lage baan zijn echter al in hoogte gedaald als gevolg van de opgeblazen atmosfeer.


Er zijn slechts ongeveer vier G5-stormen per cyclus. Deze vier G5-stormen per cyclus kunnen stroomtransformatoren beschadigen en ernstige stroomuitval veroorzaken. Deskundigen maken zich zorgen over de kwetsbaarheid van het milieu voor een G5-storm. Hun bezorgdheid komt voort uit het snel groeiende aantal operationele satellieten en fragmenten van ruimtepuin. Gebrek aan kennis over de locaties van ruimtepuin en het verlies van controle over operationele satellieten kunnen botsingen veroorzaken. Deze botsingen zouden de hoeveelheid puin in de atmosfeer van de aarde vergroten.


De recente zonnestorm had een impact op de operaties bij SpaceX en een booreiland in Canada. Dit toont de noodzaak aan van samenwerking tussen de wetenschappelijke gemeenschap, overheden en bedrijven. De samenwerking heeft tot doel de ruimteweereffecten op aarde te verminderen. Na een incident in februari 2022 heeft SpaceX meer aandacht besteed aan de weersvoorspellingen in de ruimte. Bovendien heeft het NOAA-gegevens gegeven van de sensoren aan boord van Starlink. Deze gegevens zijn bedoeld om hen te helpen hun modellen voor ruimteweervoorspellingen te verbeteren.


Het is essentieel om de effecten van ruimteweergebeurtenissen op de aarde en haar infrastructuur te blijven volgen en voorspellen. De verwachting is dat deze gebeurtenissen de komende jaren vaker zullen voorkomen, vandaar dat dit gebeurt. Door dit te doen, kunnen we ervoor zorgen dat we zijn uitgerust om de risico’s van deze gebeurtenissen te verminderen. Ook kunnen we ruimtegebaseerde technologie in ons voordeel blijven gebruiken.