Frank Borman, Bevelhebber van Apollo 8, Overleden op 94-jarige leeftijd

Frank Borman, Bevelhebber van Apollo 8, Overleden op 94-jarige leeftijd

Uncategorized

De voormalige astronaut Frank Borman, die in december 1968 de leiding had over de historische missie Apollo 8, is op 94-jarige leeftijd overleden. Borman, beschouwd als een Amerikaanse held en een van de besten van NASA, werd geselecteerd als astronaut in 1962 en maakte zijn eerste ruimtevlucht met de missie Gemini 7 in 1965.

In 1968 ging Borman opnieuw de ruimte in als commandant van Apollo 8, samen met zijn bemanningsleden James Lovell en William Anders. Ze werden de eerste mensen die de aarde verlieten en naar de maan vlogen. Met tien rondjes om de maan maakten ze geschiedenis. Een van de meest iconische foto’s aller tijden, Earthrise genaamd, werd toen door Borman in zwart-wit vastgelegd en later door Anders in kleur. Deze foto inspireerde niet alleen de wereldwijde milieubeweging, maar benadrukte ook de kwetsbaarheid van onze planeet in de ruimte.

Na hun succesvolle missie ondernam Borman als bevelhebber een tournee langs verschillende bondgenoten, waaronder Nederland. Hij bezocht het Congresgebouw in Den Haag, waar hij koningin Juliana rondleidde op een ruimtevaarttentoonstelling.

Met het overlijden van Frank Borman is Jim Lovell, de commandant van de Apollo 13-missie, de oudste nog levende astronaut. Thomas Mattingly, die vorige week op 87-jarige leeftijd overleed, werd geroemd omdat hij de beroemde woorden ‘Houston, we have a problem’ wist te beantwoorden en daarmee de Apollo 13-missie redde.

FAQ:

1. Wat was de rol van Frank Borman binnen de Apollo 8-missie?
Frank Borman was de bevelhebber van de Apollo 8-missie, de eerste bemande vlucht naar de maan en terug. Hij coördineerde de operaties en zorgde voor het succes van de missie.

2. Welke foto maakte Frank Borman tijdens de Apollo 8-missie?
Frank Borman maakte een zwart-witfoto genaamd Earthrise, waarop de aarde opkwam boven de horizon van de maan. Het werd een iconische foto die wereldwijd erkenning kreeg.

3. Wat betekende de foto Earthrise voor de milieubeweging?
De foto Earthrise benadrukte de kwetsbaarheid van de aarde en inspireerde de wereldwijde milieubeweging. Het droeg bij aan het bewustzijn over de bescherming van onze planeet.

Bron: NASA (https://www.nasa.gov)